Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Αλλαγές κανόνων στη ζώνη Σένγκεν

Αλλαγές κανόνων στη ζώνη Σένγκεν
Τους νέους κανόνες για τη ζώνη Σένγκεν παρουσίασε χθες η Κομισιόν, σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη-μέλη θα αποτρέπονται από το να αποφασίζουν μονομερώς την επαναφορά των μη αναγκαίων ελέγχων στα σύνορα εντός Σένγκεν. Κεντρικό ρόλο στον έλεγχο και την αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης αναλαμβάνει με τη στήριξη του ευρωκοινοβουλίου η Κομισιόν.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων «οι νέοι κανόνες επιτρέπουν μια ισχυρή διακυβέρνηση της περιοχής Σένγκεν, με βάση ξεκάθαρους και διαφανείς ευρωπαϊκούς κανόνες που θα καταστήσουν το σύστημα πιο αποδοτικό».
Η νέα διαδικασία αξιολόγησης, όπως τονίζεται, θα περιλαμβάνει μέτρα που στόχο έχουν να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να πληρούν τις συστάσεις που υιοθετούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης.
Επαναφορά ελέγχων
Οπως συμπληρώνεται: «Υπάρχει πρόβλεψη και για την εξαιρετική περίπτωση που η μη συμμόρφωση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται.
Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν την πιθανότητα τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των αξιολογούμενων κρατών- μελών, για περιορισμένη χρονική περίοδο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες».
Οι συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Κομισιόν να προτείνει τέτοια μέτρα είναι προβλέψιμα γεγονότα με τοπικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις (αθλητικά γεγονότα, διαδηλώσεις, συναντήσεις κορυφής),
επείγοντα απρόβλεπτα γεγονότα, βραχυπρόθεσμα γεγονότα που απαιτούν άμεσες ενέργειες, και επίμονη σοβαρή ανεπάρκεια που σχετίζεται με τους εξωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.




Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου