Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Το άγχος «γκριζάρει» τα μαλλιά;

Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πάντα υποψιαζόμασταν. Το στρες μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών! Ενώ οι ορμόνες του στρες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το χρώμα του δέρματος, φαίνεται ότι με την ίδια διαδικασία αλλάζει και η απόχρωση των μαλλιών.

Όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός, τα βλαστικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης –η σκούρα ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία- μετακινούνται από τη βάση της τρίχας προς το δέρμα, ώστε να περιορίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί. Το στρες λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών, με την εξαφάνιση των βλαστικών κυττάρων που ελέγχουν το χρώμα στο δέρμα και τις τρίχες.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα δομικά στοιχεία της ανάπτυξης των ιστών. Μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου υπάρχει στο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να επισκευάσουν τα πάντα. Από τον εγκέφαλο, έως την καρδιά.

Τα μαλλιά και το χρώμα του δέρματος ελέγχονται από τα βλαστικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα και βρίσκονται στη βάση των θυλάκων των τριχών – μια περιοχή γνωστή ως η «διόγκωση».

Ο Δρ Mayumi Ito και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το στρες, όχι μόνο προκαλεί την εξαφάνιση αυτών των κυττάρων αλλά, όταν κάτι τέτοιο συμβεί, αποτελεί διαδικασία μη αναστρέψιμη και που δε διορθώνεται. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι τρίχες γίνονται λευκές.

Τα γκρίζα μαλλιά που προκαλούνται από τη γήρανση, είναι το αποτέλεσμα της εξάντλησης και της απώλειας των μελανοκυττάρων και το άγχος μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά έντονης περιόδου του στρες, η αδρεναλίνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό είναι ευεργετική καθώς προετοιμάζει το σώμα να πολεμήσει και μετά να ηρεμήσει. Αλλά όταν το άγχος συνεχίζει να υπάρχει, ξεκινά να δρα στο DNA μας, βλάβη του οποίου θεωρείται ότι έχει αντίκτυπο στα κύτταρα που πηγαίνουν να παράξουν τη χρωστική ουσία των μαλλιών!

Η μελέτη έχει συναρπάσει τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Rick Sturm, αναπληρωτή Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.




Πηγή : capitalhealth.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου