Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στον καρκίνο του προστάτη

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς αυξάνει τις πιθανότητες που έχει ένας ασθενής να επιβιώσει από καρκίνο του προστάτη, όπως έδειξε νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε online στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, όσοι ασθενείς διαγνώστηκαν έγκαιρα διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου εάν αντικαθιστούσαν στη διατροφή τους τα ζωικά λιπαρά με υγιεινά φυτικά λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν πως μία κουταλιά φυτικού ελαίου την ημέρα στη σαλάτα μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 29% και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 13%.
Στη μελέτη συμμετείχαν 4.577 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν παρουσιάσει μετάσταση. Από το σύνολο των αντρών που συμμετείχαν, το ένα πέμπτο πέθανε από καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου περίπου οκτώ ετών. Ένα 31% πέθανε από καρδιοπάθεια και το 21% από άλλη μορφή καρκίνου.
Η αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών και των υδατανθράκων με υγιεινά φυτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και τα έλαια από ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο, διαπιστώθηκε ότι έχει σημαντική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και το θάνατο.
Όσοι άντρες αντικατέστησαν ένα 10% της ημερήσιας κατανάλωσης υδατανθράκων με φυτικά λιπαρά είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη και 26% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από άλλη αιτία.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη κατά 18% και τον κίνδυνο θανάτου από άλλη αιτία κατά 11%.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η κατανάλωση υγιεινών ελαίων και ξηρών καρπών αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στο αίμα και μειώνει την ινσουλίνη και τις φλεγμονές, που ενδεχομένως αποτρέπουν την εξέλιξη του καρκίνου.




Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου