Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το φως και οι σκιές του Γιάννη Αδαμάκου


Φως, χώρος, φιγούρα. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς) που εγκαινιάζεται σήμερα, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Εξι χρόνια μετά την έκθεση του 2007 στις Νέες Μορφές (με μια συνέχεια το 2011 στη γκαλερί Citronne του Πόρου Τροιζηνίας), ο 61χρονος καλλιτέχνης επιστρέφει με μια μεγάλη σειρά έργων που τιτλοφορεί «9 lumen» σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Στους, λουσμένους από φως, εκθεσιακούς χώρους του ισογείου του Μουσείου Μπενάκη, οι μεγάλων διαστάσεων, πίνακες του Γιάννη Αδαμάκου έχουν βρει ιδανικό χώρο. Πίνακες όπου το παιχνίδι με το φως και τη σκιά κλέβει τις εντυπώσεις. Ο εξπρεσιονιστικός χαρακτήρας, η εναλλαγή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών και οι υπαινικτικές διαβαθμίσεις του φωτός είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των έργων της έκθεσης στο Μπενάκη. Εκτός από τα μεγάλα έργα όμως, ο επισκέπτης θα συναντήσει κι άλλα, μικρότερων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα με γραφίτη σε χαρτί - τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται επίσης πρώτη φορά. Σε μια αίθουσα την οποία ο καλλιτέχνης ονομάζει «Σκοτεινό Δωμάτιο» έχουν βρει θέση τα μικρότερων διαστάσεων έργα φωτιζόμενα από μια διεισδυτική κόκκινη δεσμίδα φωτός.

Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν τη φυσική συνέχεια της προηγούμενης σειράς έργων του ζωγράφου, με τον γενικό τίτλο «The Space Between» (2007). Τα lumen στο τίτλο της έκθεσης είναι μονάδα μέτρησης του φωτός και η χρήση τους στον τίτλο προκύπτει από την ανάγκη του δημιουργού να ορίσει τις διαβαθμίσεις της σκιάς που δημιουργείται μεταξύ φωτός και σκότους. Τα «9 lumen» υποδηλώνουν την ένταση του φωτός όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι όταν ο χώρος φωτίζεται με τη φλόγα ενός κεριού. Στον κόσμο των σκιών του Αδαμάκου η φιγούρα άλλες φορές υπάρχει χωρίς να φαίνεται και άλλες φορές φαίνεται χωρίς να υπάρχει.




Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου