Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Σάντος: "Μπορεί και να φύγω". Στις επιλογές ο Φυτανίδης


Ο Φερνάντο Σάντος κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική τον Σωκράτη Φυτανίδη για το φιλικό με την Ελβετία (Τετάρτη 06/02, 21:30) και μίλησε για τους ποδοσφαιριστές που φεύγουν για το εξωτερικό.


Η αποστολή για το φιλικό με την Ελβετία
Καρνέζης, Σηφάκης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Φυτανίδης, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας, Χολέμπας, Τζιόλης, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Κονέ, Ταχτσίδης, Μαυρίας, Φορτούνης, Μήτρογλου, Κλάους, Σαλπιγγίδης
Η συνέντευξη του Σάντος
Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που φεύγουν από τη Super League: "Σημάδι των καιρών. Είναι φυσιολογικό η αφρόκερεμα να καταλήγει στο εξωτερικό. Δεν μπορούν πλέον οι ελληνικοί σύλλογοι να τους κρατήσουν. Η αφρόκρεμα φεύγει για το εξωτερικό και αγωνίζονται σε συλλόγους που δεν είναι πρώτης ταχύτητες αλλά παίζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Αυτό βέβαια, σημαίνει και ό,τι ανοίγουν χώρο για άλλους ποδοσφαιριστές. Αν έμεναν οι ποδοσφαιριστές θα σήμαινε ότι φεύγαμε από την κρίση. Για μένα είναι το ίδιο ακριβώς".
Για τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που έφυγαν από την ομάδα και που πέρασαν δύσκολα το τελευταίο διάστημα: "Παίρνω στην αποστολή ποδοσφαιριστές με ρυθμό και όχι παίκτες που είναι σε απραξία όπως ο Νίκης και ο Λάζαρος. Αυτό το κριτήριο δεν αλλάζει και το έχουμε εφαρμόσει πιστά όπως στις περιπτώσεις των Καραγκούνη και Κατσουράνη."
Για το Φυτανίδη: "Ο Φυτανίδης αξίζει να είναι εδώ. Έχει σταθερή πορεία εδώ και δύο χρόνια. Πρέπει να σκεφτώ εναλλακτικές γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Ξέρω τι μπορεί να προσφέρει ο Φυτανίδης. Θέλω να δω το χαρακτήρα του και πως φέρεται. Είναι ευκαιρία από τη στιγμή που λείπουν ο Αβραάμ και ο Κυριακός. Ο Μαλεζάς επίσης είναι ένας ποδοσφαιριστής που υπολογίζουμε."
Για το αν το φιλικό με την Ελβετία είναι πρόβα τζενεράλε ενόψει Βοσνίας: "Θα δοκιμάσουμε κάποια πράγματα ενόψει Βοσνίας και θα δούμε εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που κάποιοι απουσιάζουν. Ο Φυτανίδης και ο Μανωλάς για παράδειγμα θα πρέπει να μπουν στο κλίμα και να δουν πως λειτουργεί η εθνική."
Για τον Χολέμπας: "Τον υπολογίζω για τη μεσαία γραμμή καθώς υπάρχουν Τζαβέλλας και Σπυρόπουλος. Είναι ποδοσφαιριστής με αμυντικές αρετές."
Για την επιλογή του Σηφάκη που δεν έχει ματς στα πόδια του: "Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει εξαίρεση. Ο Σηφάκης δεν ήταν στην εθνική όταν δεν έπαιζε. Πλέον, όμως, από τη στιγμή που άρχισε να παίζει, δεν θα υπήρχε λογική στο να μην τον καλέσω."
Για τη μεσαία γραμμή και το σύστημα της εθνικής με ρόμβο: "Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Το 4-4-2 με ρόμβο απαιτεί δουλειά συνεχόμενη και χρόνο. Δεν μπορείς να το κάνεις στο άψε σβήσε. Μιλάμε για αποσοτλή τριών ημερών και οι προπονήσεις που θα κάνουμε δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε. Στο κομμάτι των εξτρέμ υπάρχει πρόβλημα. Μόνο ο Μαυρίας παίζει εκεί, και ενίοτε ο Σαλπιγγίδης. Αυτό είναι πρόβλημα με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε."
Για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου που παρουσιάστηκε σε όλη την Ελλάδα: "Είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Οι παρουσιάσεις ήταν προσανατολισμένα σε άτομα που έχουν σύνδεση με την εθνική ομάδα. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το πλάνο με τις εθνικές ομάδες και το πλάνο των ακαδημιών. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πήγαμε πρόσφατα στη Χίο και έγινε ένα τέτοιο μπέρδεμα. Οι ακαδημίες, στο δικό μου το μυαλό, έχουν να κάνουν με παιδιά που από 6 ετών κάνουν καθημερινές προπονήσεις, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στην εθνική. Σε 3-4 χρόνια θα έχουμε πολλά οφέλη από αυτό. Εκεί θα φανεί ότι η εθνική ομάδα έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που θα ξεκινάει από τις μικρές εθνικές και θα φτάνει στην πρώτη ομάδα. Αυτό, βέβαια, σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τα πάντα.
Στη Χίο με ρώτησαν αν θα φύγω και αν θα αλλάξουν όλα. Το πλάνο δεν αφορά ονόματα. Είναι πλάνο που θα ακολουθηθεί και δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα. Αυτή η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με συστήματα. Έχει να κάνει με την ταυτότητα του παιχνιδιού. Αν θα έρθει, όταν έρθει νέος προπονητής, θα πει ότι αυτή η ταυτότητα θα βγαίνει στο γήπεδο με συγκεκριμένο σύστημα. Το σημαντικό είναι να πει ο νέος προπονητής ότι τα παιδιά από 15 ετών δουλεύουν με συγκεκριμένο τρόπο. Για μένα είναι καλύτερο ένας προπονητής να ξέρει ότι όπου πάει έχει συγκεκριμένη ταυτότητα."
Για το αν θα φύγει από την εθνική: "Μπορεί να μην είμαι εγώ αλλά μπορεί να είναι ο κύριος Βόκολος ο οποίος κάνει σημαντική δουλειά και πρέπει να μείνει γιατί κατευθύνει όλο το πλάνο. Εγώ θα είμαι εδώ κοντά, όπου με χρειαστεί θα με βρει με ένα τηλέφωνο... Η εθνική θα είναι πάντα στην καρδιά μου και ό,τι χρειαστεί θα είμαι εδώ. Νοιώθω Έλληνας και πάντα θα είμαι κοντά."
Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Φύσσας και είπε σα να έφυγε ρωτάτε με το Σάντος να απαντά: "Είναι νορμάλ. Έχω πει ότι θα γυρίσω σε σύλλογο μετά το μουντιάλ. Γι' αυτό ξεκαθαρίζω για το πλάνο ότι πρέπει να μείνουν οι πραγματικά σημαντικά άνθρωποι. Καταλαβαίνω την ερώτηση σας."




Πηγή : contra.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου