Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα»



Διαχωριστική γραμμή με την Καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα τράβηξε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ. «Η γραμμή που ακολουθεί η σημερινή γερμανική κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η στρατηγική είναι λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Αυτό οδηγεί την Ελλάδα και άλλες χώρες όχι μόνον σε μια υποχώρηση αλλά σε μια πραγματική ύφεση», διαπίστωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο χθες στο Βερολίνο ο κ. Στάινμπρουκ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για περίπου μία ώρα στο Βίλι Μπραντ Χάους, τα κεντρικά γραφεία του SPD.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τους ανθρώπους εκεί. Πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός με οικονομικές ενέσεις και προσφορές που θα μειώσουν την ανεργία στους νέους. Παράλληλα πρέπει να σταθεροποιήσουμε και να ελέγξουμε τον ασταθή τομέα των τραπεζών. Αυτή είναι μια στρατηγική που δεν στοχεύει μόνο σε δημοσιονομική εξυγίανση», σημείωσε ο κ. Στάινμπρουκ.
Για να γίνουν αναπτυξιακές ενέσεις στις δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε στα αποθέματα που υπάρχουν στα διαρθρωτικά ταμεία, στο ταμείο συνοχής και στο ταμείο που θα δημιουργηθεί με τα έσοδα από τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Σημαντικό είναι να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ. Εχω μια σαφή εικόνα για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές αν εμείς ξαφνικά δώσουμε με την Ελλάδα ή με κάποια άλλη χώρα το μήνυμα ότι αυτή η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί, προς το συμφέρον και της Γερμανίας».
Στην ερώτηση αν ανησυχεί για τις πολιτικές συνέπειες της κρίσης που παρατηρούνται ήδη στην Ελλάδα ο κ. Στάινμπρουκ δήλωσε απερίφραστα: «Σαφώς ναι. Με τον κ. Βενιζέλο δεν μιλάμε μόνον για τις οικονομικές επιπτώσεις». Μάλιστα προειδοποίησε για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η κρίση: «Εχω αναφερθεί σε αρκετούς λόγους μου στο ενδεχόμενο να πληρώσουμε μεγαλύτερο τίμημα για να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα αν χαθεί η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. Αυτό παρατηρείται στην Ελλάδα. Και στη Γερμανία μπορεί κανείς να διακρίνει ότι επανέρχονται παλιές προκαταλήψεις που ανήκουν στον 20ό αιώνα».
n Η επόμενη ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Πέερ Στάινμπρουκ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι την προσεχή εβδομάδα κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα αλλά και στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχει προσκληθεί η ηγεσία του SPD.

«Καθήκον μας η κοινωνική σταθερότητα»
Στους γερμανούς συνομιλητές του ο Ευ. Βενιζέλος εξήγησε «πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής». Η Ελλάδα και οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ήταν το κεντρικό θέμα και της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το ίδρυμα του SPD Φρίντριχ Εμπερτ Στίφτουνγκ. «Πρώτο καθήκον όλων είναι να βοηθήσουμε την κοινωνική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της Ακροδεξιάς», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.





Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου