Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση για το κυνήγι της αριστείας


Ενα εντελώς νέο τοπίο στον χωροταξικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φέρνει το πολυσυζητημένο σχέδιο Αθηνά που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.


Εξι πανεπιστήμια και δύο ΤΕΙ λιγότερα, 94 τμήματα συγχωνεύονται ή κλείνουν, δύο υπεριδρύματα δημιουργούνται στην Αθήνα με συνενώσεις των υπαρχόντων ΤΕΙ και πανεπιστημίων - εκτός από το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας - και οι ισορροπίες σε δεκάδες πόλεις της περιφέρειας αλλάζουν, όπου τμήματα φεύγουν και έρχονται μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές τους. Το σχέδιο Αθηνά που δόθηκε σε διαβούλευση 45 ημερών, εφόσον εφαρμοστεί όπως έχει θα φέρει τα εξής αποτελέσματα:

ΔΩΔΕΚΑ πόλεις ανά την επικράτεια που μέχρι χθες διέθεταν κάποιο τμήμα πανεπιστημίου και ΤΕΙ, μένουν από τον Σεπτέμβριο «ορφανές» από φοιτητές. Αυτό θα έχει προφανώς αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, που αναμένεται να αντιδράσουν. Επίσης αντιδράσεις αναμένονται και από ορισμένα ιδρύματα όπως λ.χ. το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που χάνουν όλα τους τα τμήματα και απορροφώνται από άλλα ιδρύματα.
Μία σειρά μετακομίσεων θα αρχίσει από το καλοκαίρι και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου ότι κλείνουν ή συγχωνεύονται 94 τμήματα, έστω και αν τα περισσότερα μεταφέρονται εντός των ίδιων περιφερειών, αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων πρέπει να μετακομίσουν, οι πολλοί σε κοντινές και λίγοι σε μακρύτερες αποστάσεις, πάντως να αλλάξουν σπίτι. Συνεπώς, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι (στην πραγματικότητα ίσως να είναι λιγότεροι, αν υποθέσει κανείς ότι πολλοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές στα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν παρακολουθούν πραγματικά τις σπουδές τους) θα βρεθούν όλοι μαζί σε λίγους μήνες να ψάχνουν νέα σπίτια σε άλλες πόλεις!

Οι εισακτέοι την επόμενη χρονιά θα είναι λιγότεροι από τους φετινούς, έστω και λίγο όπως εκτιμά το υπουργείο. Αυτό όμως δημιουργεί εκ των πραγμάτων συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και ανόδου των βάσεων. Από την άλλη, όμως, τα πτυχία που θα λάβουν οι απόφοιτοι των νέων τμημάτων θα είναι προφανώς πιο ενισχυμένα, συγκριτικά με αυτά που λάμβαναν μέχρι σήμερα και οδηγούσαν κατευθείαν στην ανεργία.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις αριστείας στα ιδρύματα που ενισχύονται από τις συγχωνεύσεις αλλά και πιθανές τριβές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, στο νέο ομοσπονδιακό υπερπανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής θα πρέπει να εκλεγεί και νέο υπερ-Συμβούλιο Διοίκησης, από μέλη των ήδη εκλεγμένων Συμβουλίων των 5 πανεπιστημίων που θα το στελεχώσουν. Τα 5 Συμβούλια όμως θα παραμείνουν. Ποια σχέση θα αναπτύξουν με το υπερ-Συμβούλιο όταν και τα 6 θα έχουν την ίδια αρμοδιότητα, δηλαδή να χαράξουν αναπτυξιακή στρατηγική; Και 5 πανεπιστήμια με διαφορετικές φυσιογνωμίες θα καταφέρουν να συντονιστούν;

Καταβλήθηκε προσπάθεια σύνδεσης του ακαδημαϊκού με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Για παράδειγμα, Τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στα δύο μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Ελλάδας (Θήβα - Κατερίνη), Τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι, ενδυνάμωση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας στο Κιλκίς, Τμήματα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή κ.λπ.

Οι συγχωνεύσεις, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, δεν θα προκαλέσουν απολύσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού καθώς όλοι θα μεταφερθούν στις νέες σχολές.



Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου