Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δένδιας: «Γεμάτη με Καλάσνικοφ όλη η Ελλάδα»

Δένδιας: «Γεμάτη με Καλάσνικοφ όλη η Ελλάδα»


Την τελευταία οκταετία σε αστυνομικές επιχειρήσεις κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα 12.879 όπλα. Από αυτά, το ένα στα δέκα ήταν βαρύς οπλισµός. Οσο κι αν ο αριθμός των όπλων που κατασχέθηκαν φαίνεται εντυπωσιακός, εντούτοις είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όσα βρίσκονται στα οπλοστάσια των συμμοριών.
Την έκρηξη στη διακίνηση όπλων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα παραδέχθηκε με χθεσινές δηλώσεις του στην τηλεόραση του Αnt1 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας (φωτογραφία δεξιά)με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στις φυλακές Τρικάλων. Οπως παραδέχθηκε, «η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί», και πρόσθεσε ότι πλέον οι διωκτικές Αρχές είναι αντιμέτωπες με μιας άλλης τάξης εγκληματικότητα. «Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους, τα οποία δεν φυλάσσονται. Αρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν, νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πώς μπήκαν. Αυτό το οποίο έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πώς αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα», είπε ο κ. Δένδιας.
Περίστροφα, πιστόλια κάθε τύπου, χειροβομβίδες και ποσότητες εκρηκτικών και πυροκροτητών διακινούνται από τη μαύρη αγορά. Το πλέον διαδεδομένο όπλο, υπ' αριθμόν ένα στις προτιμήσεις των κακοποιών παραμένει το Καλάσνικοφ. Η πρόσφατη οργανωμένη επιχείρηση μαζικής απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων με καταιγισμό πυρών από βαρύ οπλισμό - Καλάσνικοφ δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ούτε μεμονωμένο περιστατικό.
Σε ένοπλες ληστείες τραπεζών, πρατηρίων υγρών καυσίμων, ακόμα και σε μινιμάρκετ, περίπτερα και σπίτια οι δράστες είναι εφοδιασμένοι με Καλάσνικοφ, τα οποία όλο και πιο εύκολα χρησιμοποιούν.
Το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν σε όλη τη χώρα 5.992 ληστείες, από τις οποίες 113 ήταν σε τράπεζες, ΕΛΤΑ και χρηματαποστολές, και στις περισσότερες οι δράστες ήταν ένοπλοι με Καλάσνικοφ.
Βαρύ οπλισμό δεν χρησιμοποιούν πλέον μόνο οι οργανωμένες συμμορίες, αλλά και αυτές που έχουν μικρότερη εμβέλεια, ακόμα και σε μικροεγκληματικότητα της καθημερινότητας.
Η ζήτηση βαρέων όπλων όλο και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω και της αστυνομικής παρουσίας και των περιπολιών στους δρόμους. Οι κακοποιοί αυτομάτως έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός, αφού παρατάσσουν τις ριπές των Καλάσνικοφ στα περίστροφα των αστυνομικών (πεντάσφαιρα και εξάσφαιρα). Τα Καλάσνικοφ είναι «δημοφιλή» για έναν επιπλέον λόγο: είναι φθηνά. Στην Ελλάδα έρχονται Καλάσνικοφ κινεζικού σχεδιασμού, κυρίως μέσω Αλβανίας και πωλούνται από 800 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ενώ τα πτυσσόμενα φθάνουν μέχρι 2.000 ευρώ. Οι τιμές έχουν πέσει προς όφελος των κακοποιών, καθώς πριν από περίπου έξι χρόνια έφθαναν τα 3.000 ευρώ.
Η παράνομη αγορά διαθέτει σε αφθονία όχι μόνο Καλάσνικοφ αλλά και άλλου είδους όπλα. Πιστόλια όπως το Τοκάρεφ που με τις ειδικές σφαίρες έχει τη δυνατότητα να διαπεράσει ακόμα και αλεξίσφαιρο, πωλούνται γύρω στα 2.000 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις δυσεύρετες σφαίρες του φθάνουν τα δέκα ευρώ η μία.
Αλλα πιστόλια όπως τα Ζάσταβα και τα Μακάροφ πιάνουν τιμές μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ κυκλοφορούν και άλλα όπλα όπως glock, σε τιμές περίπου 4.000 ευρώ. Στη μαύρη αγορά των όπλων λειτουργεί ένα ιδιόρρυθμο χρηματιστήριο και οι τιμές διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Οταν έρχονται παρτίδες οι τιμές πέφτουν, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής παίζει και ο παράγων ζήτηση. 





Πηγή : tanae.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου