Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πολύς καπνός χωρίς φωτιά στο Διαδίκτυο


Η είδηση έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία, που ξεκίνησε με στόχο μια εταιρεία εντοπισμού ανεπιθύμητων μηνυμάτων, τη Spamhaus, αλλά είχε επιπτώσεις στην ταχύτητα του Διαδικτύου παγκοσμίως.


Μια πιο προσεκτική αξιολόγηση δείχνει ότι το πρόβλημα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, μάλλον δεν είναι τόσο σοβαρό, ενώ η όλη υπόθεση φαίνεται να σχετίζεται κυρίως με τον ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών.
Η Spamhaus, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Γενεύη, η οποία δημοσιεύει «μαύρες λίστες» διευθύνσεων spam (ανεπιθύμητων μηνυμάτων), τις οποίες χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία για να φιλτράρουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα, ανακοίνωσε ότι δέχεται εδώ και μέρες μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονική επίθεση. Η επίθεση γίνεται με τη μορφή DDOS, η οποία μεταφράζεται σε βομβαρδισμό των παρόχων με αιτήσεις σύνδεσης από πολλαπλά συστήματα, που καταλήγουν να το μπλοκάρουν τα σάιτ.
Το πρόβλημα ξεκίνησε μόλις η Spamhaus προσέθεσε στη μαύρη λίστα της το ολλανδικό σάιτ Cyberbunker, το οποίο φιλοξενεί και παραπέμπει σε κάθε είδους ιστοσελίδα, εκτός εκείνων που στηρίζουν την τρομοκρατία και την παιδική πορνογραφία. Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CloudFlare, στην οποία προσέφυγε η Spamhaus, έκανε προχθές λόγο για τεράστια επίθεση που επιβάρυνε σταδιακά όλο το Διαδίκτυο, προκαλώντας σοβαρή επιβράδυνση της ταχύτητας και καθυστερήσεις στην ανταπόκριση διαφόρων υπηρεσιών, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρότερων επιπλοκών, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη Cyberbunker. Η εφημερίδα «New York Times» επικαλέστηκε από την πλευρά της εκπρόσωπο ομάδας χάκερ που δήλωσε ότι η τελευταία προχώρησε όντως σε αντίποινα εναντίον της Spamhaus, η οποία «κάνει κατάχρηση της επιρροής της».
Κι ενώ οι φραστικοί και ηλεκτρονικοί διαξιφισμοί συνεχίζονταν, δύο από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς διαχείρισης διευθύνσεων ΙΡ (internet protocol) και παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ ανακοίνωσαν χθες ότι στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε κορεσμός της κυκλοφορίας στο Δίκτυο, ούτε ιδιαίτερες καθυστερήσεις ή μπλοκαρίσματα. Οπως μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπός τους, «ορισμένοι παράγοντες του χώρου έχουν συμφέρον να χρησιμοποιούν το μύθο της κατάρρευσης του Διαδικτύου, για να κάνουν θόρυβο γύρω από το όνομά τους και να προωθούν τις υπηρεσίες τους».





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου