Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ : Σύνδεση με σύνεση


«Connect with respect». Σύνδεση με σύνεση. Τα όρια της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ανηλίκων on line ήταν τα θέματα που διερεύνησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.


Η έρευνα, που έγινε μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου, διήρκεσε 3 μήνες, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και είχε αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Διενεργήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται σε 100 χώρες του κόσμου. Το φετινό θέμα του εορτασμού ήταν «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας on line».
Το απόρρητο
Ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών, όπως η ανάρτηση φωτογραφιών χωρίς έγκριση, ήταν το θέμα που αναδείχτηκε πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων on line υποχρεώσεων, με ποσοστό 73,2%. Να κρατούν απόρρητους τους προσωπικούς τους κωδικούς στο διαδίκτυο ακόμη και από τους καλύτερούς τους φίλους και να επιλέγουν δύσκολους κωδικούς, αναδείχτηκε ως δεύτερη υποχρέωση των ανηλίκων, με ποσοστό 57,5%. Να μην παρενοχλούν άλλους στο διαδίκτυο πήρε την τρίτη θέση στις υποχρεώσεις των ανηλίκων. Η υποχρέωση των νέων να αποφεύγουν αγνώστους και να αναφέρουν ύποπτες ή παράνομες συμπεριφορές στο διαδίκτυο, ήταν η επομενη υποχρέωση που ψηφίστηκε σε ποσοστό 51,2%, ενώ ακολούθησε η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων στο διαδίκτυο. Η υποχρέωση να εκφράζονται οι ανήλικοι ελεύθερα στο διαδίκτυο αλλά με σεβασμό απέναντι στους άλλους, κατέλαβε την επόμενη θέση, με 39,2%. Στην 8η και 9η θέση οι ερωτώντες κατέταξαν ως υποχρέωσή τους να προστατεύουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο όπως και στο φυσικό κόσμο. Ακολούθησαν οι εξής υποχρεώσεις κατά σειρά: να διασταυρώνουν την εγκυρότητα των πληροφοριών στο διαδίκτυο και να πλοηγούνται σε ιστοσελίδες που αρμόζουν στις ηλικίες τους, να σέβονται τους ηλικιακούς περιορισμούς που θέτουν οι δικτυακοί τόποι και να γνωρίζουν τυχόν όρους χρήσης και πολιτικές απορρήτου, πράγμα που δείχνει πως οι ανήλικοι όχι μόνο δεν διαβάζουν τις πολιτικές απορρήτου και τους όρους χρήσης αλλά δεν συνειδητοποιούν και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ακατάλληλο γι' αυτούς περιεχόμενο.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου