Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Να ανοίξουν οι δρόμοι για ΕΣΠΑ και ανάπτυξη

Να ανοίξουν οι δρόμοι για ΕΣΠΑ και ανάπτυξη


Επείγουσες οδηγίες ώστε να προχωρήσει άμεσα η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του θέτοντας ως πρώτους στόχους την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας. Ταυτόχρονα όμως έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους κλείνουν δρόμους και εμποδίζουν επενδύσεις αυτή την περίοδο.
«Όσοι μπλοκάρουν δρόμους, όσοι μπλοκάρουν επενδύσεις, θα με βρουν απέναντι. Πρέπει να σώσουμε την εργασία και αυτό δεν γίνεται όταν παραλύει η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό δεν γίνεται όταν διώχνουμε επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς δείχνοντας έτσι ότι κινητοποιήσεις που δημιουργούν παρατεταμένα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα θα αντιμετωπίζονται με πυγμή.
Συνολικά η Ελλάδα έχει να λάβει από τα κοινοτικά ταμεία 44 δισ. τα επόμενα 9 χρόνια. Αναλυτικά 16,3 δισ. προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, 1,8 δισ. από τις αγροτικές επενδύσεις, 2 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης, 15 δισ. για τις απ΄ ευθείας αγροτικές ενισχύσεις και 8 δισ. από το προηγούμενο ΕΣΠΑ.
Να ανοίξουν οι δρόμοι για ΕΣΠΑ και ανάπτυξη
Οδηγίες
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να συνεννοούνται με τους περιφερειάρχες προκειμένου να αξιολογούν τα έργα. «Ο ξερολισμός είναι εχθρός μας» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού προτεραιότητα πρέπει να δωθεί στα μεγάλα έργα ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός των κονδυλίων. «Είναι ευκαιρία να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα» είπε χαρακτηριστικά.
Για τη βελτίωση της απορροφητικότητας ο πρωθυπουργός όρισε υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ το βουλευτή Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη ο οποίος θα ορκιστεί σήμερα στις 12 και θα ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης διένειμε σε κάθε υπουργό φάκελο με τα έργα της αρμοδιότητας του που εκκρεμούν: «Ο μνημονιακός στόχος για το 2013 είναι περίπου 4 δισ. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε όσα από τα έργα προτεραιότητας είναι προβληματικά. Χρειάζεται όμως η συνεργασία όλων».
Το ΠΑΣΟΚ επικρότησε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο για τα κοινοτικά κονδύλια και οργανώνει τη Δευτέρα συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς για να παρουσιάσει την πρότασή του για το ΕΣΠΑ. «Είναι θετικό το γεγονός ότι αφιερώνεται μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και ιδίως στο τρέχον ΕΣΠΑ.
Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία και τα προβλήματα του ΕΣΠΑ και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του κόμματος.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στους τομείς της ευθύνης τους. «Ο καθένας να φέρει άμεσα μια λίστα επίλυσης γραφειοκρατικών προβλημάτων για το υπουργείο του. Θα κριθούμε από το κατά πόσο χτυπάμε τη γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους υπουργούς από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα γραφειοκρατικά προβλήματα και αλληλεπικαλύψεις στα υπουργεία.




Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου