Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μια «διάλεξη» για τον Διγενή Ακρίτη στο Εθνικό Θέατρο

Μια «διάλεξη» για τον Διγενή Ακρίτη στο Εθνικό Θέατρο


«Αντιμετώπισα το κείμενο όπως μου το επέβαλαν το έμψυχο και άψυχο υλικό που είχα στα χέρια μου. Δηλαδή οι ηθοποιοί και οι συνεργάτες και φυσικά ο συγκεκριμένος χώρος, που είναι η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου στο Τσίλερ.. Γι΄αυτό και στήθηκε σαν «διάλεξη» σε αίθουσα διαλέξεων, μια «διάλεξη» για τον Διγενή Ακρίτη, όπου οι ηθοποιοί υποδύονται ανθρώπους σημερινούς. Ενας ταξιτζής, ένας παπάς, μια τραγουδίστρια, ένας κύπριος μουσικός, ένας ράπερ…»: Κάπως έτσι ο Δημήτρης Λιγνάδης δίνει το στίγμα της παράστασης που υπογράφει. Είναι «Το Επος του Διγενή Ακρίτη», που κάνει σήμερα -Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου- πρεμιέρα, στις 18.00 -και θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο την ίδια ώρα.

Το κείμενο, ένα ποίημα, ένα έπος του 10ου αιώνα, είναι γραμμένο στη «μεσαιωνική κοινή γλώσσα, μια λαϊκή βυζαντινή με στοιχεία από τα αρχαία χρόνια και είναι χωρισμένο σε έξι κεφάλαια», λέει ο σκηνοθέτης. «Κάθε ηθοποιός παρουσιάζει το δικό του κεφάλαιο με τον δικό του τρόπο», ενώ σ΄αυτούς προστίθεται και η οικοδέσποινα της εκδήλωσης. Χωρίς σκηνικά και χωρίς φωτισμούς, ο χώρος παραπέμπει αισθητικά σε μια αίθουσα εκδηλώσεων και διαλέξεων ενός πολιτιστικού κέντρου μιας συνοικίας της Αττικής.
Πρόκειται για ένα τεράστιο υλικό, το οποίο ο ίδιος κατάφερε να περιορίσει σε μία ώρα παράστασης.
«Αλλοτε αυτούσιο, άλλοτε με νοηματικές γέφυρες στο εθνικο-πατριωτικό αυτό υλικό γίνονται μόνον παρεμβάσεις ως προς την παρουσίασή. Θέλω όμως να τονίσω», λέει κλείνοντας, «ότι δεν πρόκειται για δημοτικό τραγούδι, αλλά για ένα κείμενο σε 15σύλλαβο».

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Άλλη Διάστασης και του κύκλου Γλώσσα Ελληνική: Διηγείται την ιστορία και τα κατορθώματα του μυθικού φρουρού των βυζαντινών συνόρων Βασίλειου Διγενή Ακρίτα, ενός ηρωικού σύμβολου που κράτησε ζωντανή μέσα στο πέρασμα του χρόνου τη σύνδεση με τις ρίζες της γλώσσας και την εθνική συνείδηση.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Το έπος του Διγενή Ακρίτη». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Χαρά Ιωάννου, Βασίλης Καραμπούλας, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιωργής Τσουρής


ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Εθνικό Θέατρο - Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κτίριο Τσίλερ.
Πρεμιέρα την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 _ως τις 26 Απριλίου 2013
Παραστάσεις κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 18:00
Τιμή εισιτηρίου: 5 Eυρώ
Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24 & Πανεπιστημίου 48). 





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου