Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ερχεται η σειρά σας

Με τις κατασχέσεις που έγιναν πέρσι προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών όσους δεν σπεύσουν στις ουρές της Εφορίας να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Την ώρα που τα 2.500.000 ραβασάκια ταχυδρομούνται στους οφειλέτες του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών τούς στέλνει και προειδοποιητικό μήνυμα δημοσιοποιώντας τις κατασχέσεις που έγιναν μέσα στο 2012.

Τα συνολικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων έφτασαν τα 15,2 δισ. ευρώ. Στο ταμείο όμως έχουν μπει μόλις 350 εκατ. ευρώ από δεσμεύσεις καταθέσεων εις χείρας τρίτων, από 742 οφειλέτες, με τα 320 εκατ. ευρώ να προέρχονται από 62 οφειλέτες με συνολικά χρέη άνω των 100.000 ευρώ.
Κατασχέσεις 1 δισ.
Κατασχέσεις έγιναν σε 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και έφτασαν το 1,05 δισ. ευρώ. Αυτές αφορούσαν προσημείωση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.). Από αυτούς χρέη άνω των 100.000 ευρώ είχαν 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία τους αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.
Από τις συνολικά 1,5 δισ. ευρώ κατασχέσεις, τα 1,4 δισ. ευρώ προήλθαν από τις Εφορίες και τα 100 εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων. Συνολικά, από 1,4 δισ. ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από Εφορίες, 1,16 δισ. ευρώ αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.
Η κυβέρνηση, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία των κατασχέσεων, επιχειρεί να περάσει σαφές μήνυμα αυστηρότητας προς τους φοροφυγάδες, με τον Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει: «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται». Μάλιστα ο υπουργός τονίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι επειδή κάποιοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουν. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».



Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου