Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Σε συναγερμό η Μοσάντ για την υπόθεση του «κρατούμενου Χ»


Η Μοσάντ επιχείρησε να αποτρέψει τη δημοσίευση στον ισραηλινό Τύπο των αποκαλύψεων της αυστραλιανής τηλεόρασης για τον μυστηριώδη «κρατούμενο Χ», ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του πριν από δύο χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον αυστραλό δημοσιογράφο που έφερε στο φως την υπόθεση.

Ο δημοσιογράφος Τρέβορ Μπόρμαν γράφει στη σελίδα του Australian Broadcasting Corporation (ABC) ότι οι πηγές του ανέφεραν πως η Μοσάντ και η Σιν Μπετ βρίσκονται σε συναγερμό.
«Οι πληροφοριοδότες έλεγαν ότι τα μεγάλα ισραηλινά μέσα θα εφάρμοζαν πλήρες μπλακ άουτ για την υπόθεση και ότι κύρια αποστολή των λογοκριτών θα ήταν η αφαίρεση των κειμένων των μπλόγκερς που παραπέμπουν στο δικό μας ρεπορτάζ...αλλά αυτό δεν λειτούργησε έτσι» σημειώνει ο αυστραλός δημοσιογράφος.
Το δίκτυο ABC αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη ότι ο κρατούμενος που βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του στη φυλακή Αγιαλόν, κοντά στο Ράμλεχ, νότια του Τελ Αβίβ, ήταν ο 34χρονος Αυστραλός εβραίος Μπεν Ζίγκιερ, ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τη Μοσάντ.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν τον κρατούμενο «Κύριο Χ», εξαιτίας της λογοκρισίας που επιβλήθηκε στην υπόθεση, η οποία έχει πυροδοτήσει πλέον σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ.
Απόπειρα συγκάλυψης του ρεπορτάζ του ABC
Η Μοσάντ γνώριζε ότι η υπόθεση θα ερχόταν στο φως της δημοσιότητας, αφού το ABC είχε προαναγγείλει το σχετικό ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατόπιν εντολών του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ προσκλήθηκαν μία ώρα μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ του ABC, όπως γράφει ο Τρέβορ Μπόρμαν. Προσθέτει ότι η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του αρχηγού της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο και παρουσία του επικεφαλής της λογοκρισίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόρμαν, ο αρχηγός της Μοσάντ κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες της εκπομπής του ABC "Foreign Correspondant", υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.
Ενας από τους παρόντες διευθυντές δήλωσε στον αυστραλό δημοσιογράφο πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη διαμαρτυρήθηκαν ότι «εδώ και πολύ καιρό η λογοκρισία εμποδίζει την καλή λειτουργία του Τύπου και ότι οι όροι επιβολής της πρέπει να επανεξετασθούν για να ληφθούν υπόψη οι μεταβολές του τοπίου στον τομέα της ενημέρωσης», ενώ ένας από αυτούς κατηγόρησε τον αρχηγό της Μοσάντ ότι «περνά τους Ισραηλινούς για ηλίθιους».
Το «μπλακ άουτ» έσπασε την Τρίτη από τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη βουλευτική τους ασυλία, κατέθεσαν ερώτηση στην Κνεσέτ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Τελικά, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πήραν άδεια δημοσίευσης των πληροφοριών την Τετάρτη.
Μυστήριο στην υπόθεση του «Κυρίου Χ»
Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της σύλληψης του Μπεν Ζίγκιερ και οι συνθήκες της αυτοκτονίας του.
Ο κ. Μπόρμαν δηλώνει ότι έχει μιλήσει με περίπου 30 δημοσιογράφους στο Ισραήλ, οι οποίοι του είπαν ότι η υπόθεση αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο «οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πνίγουν κάθε πληροφορία που θεωρούν ευαίσθητη».
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, για να παρακάμψουν τη λογοκρισία σε υποθέσεις μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικών επιχειρήσεων ή στοχευμένων δολοφονιών, χρησιμοποιούν πληροφορίες που δημοσιεύονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, είχε απαγορευτεί αυτή η προσέγγιση.
Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald, οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας θεωρούν ότι ο Ζίγκιερ ήταν έτοιμος να προβεί σε αποκαλύψεις για επιχειρήσεις και μεθόδους της Μοσάντ, κυρίως για τη χρησιμοποίηση πλαστών αυστραλιανών διαβατηρίων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις πριν από τη Δευτέρα.




Πηγή: ΑΜΠΕ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου