Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Βρήκα ποιος θα παίξει τον Ωνάση


Ο Μεϊρέγιες είχε σκεφτεί τους Αλ Πατσίνο και Χαβιέ Μπαρδέμ για να ερμηνεύσουν τον Αριστοτέλη Ωνάση στη νέα του ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του 1968 του Πίτερ Εβανς, «Νέμεσις: Η αληθινή ιστορία του Αρ
Ο Μεϊρέγιες είχε σκεφτεί τους Αλ Πατσίνο και Χαβιέ Μπαρδέμ για να ερμηνεύσουν τον Αριστοτέλη Ωνάση στη νέα του ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του 1968 του Πίτερ Εβανς, «Νέμεσις: Η αληθινή ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση, της Τζάκι Ο και του ερωτικού τριγώνου που έριξε τους Κένεντι»

«Βρήκα τον ηθοποιό που θα παίξει τον Ωνάση. Τώρα μένει να βρούμε τις ημερομηνίες. Μου έφτιαξε τη μέρα».

Αυτό το σύντομο μήνυμα έγραψε ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες στον λογαριασμό του στο Twitter πριν από έναν περίπου μήνα, χωρίς να αποκαλύπτει ποιος θα είναι ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην κινηματογραφική βιογραφία του Ελληνα Κροίσου που έχει στα σκαριά εδώ και δύο χρόνια.
Βασισμένο στο βιβλίο του 1968 του Πίτερ Εβανς «Nemesis: The true story of Aristotle Onassis, Jackie O, and the love triangle that brought down the Kennedys» («Νέμεσις: Η αληθινή ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση, της Τζάκι Ο και του ερωτικού τριγώνου που έριξε τους Κένεντι») και υπό τον συντομότερο τίτλο «Νέμεσις», το φιλμ στοχεύει να αφηγηθεί τα νεανικά χρόνια του Ωνάση στην Αργεντινή, τον ανταγωνισμό του με τον Σταύρο Νιάρχο, τις σχέσεις του με τις Μαρία Κάλλας και Τζακλίν Μπουβιέ Κένεντι, καθώς και τον θάνατο του γιου του Αλέξανδρου. Επικεντρώνεται, επίσης, στη θυελλώδη αντιπαράθεσή του με τον Ρόμπερτ Κένεντι η οποία κορυφώθηκε όταν ο Ωνάσης άλλαξε το όνομα της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ σε «Τζάκι Ο». Πριν από έναν χρόνο, μάλιστα, την άνοιξη του 2012, ο Μεϊρέγιες έλεγε ότι σκεφτόταν τον Μάικλ Φασμπέντερ για τον ρόλο του Μπομπ Κένεντι, όπως και ότι είχε σκεφτεί τους Αλ Πατσίνο και Χαβιέ Μπαρδέμ για να ερμηνεύσουν τον πάμπλουτο Ελληνα.
Πολυαναμενόμενο πρότζεκτ που έχει καθυστερήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών, το «Νέμεσις» εμφανίστηκε στον ορίζοντα το 2011, όταν ο υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης, που πρωτογνωρίσαμε με τη φρενήρη γκανγκστερική περιπέτεια «Η πόλη του Θεού» (2002), αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου.
Με σεναριογράφο τον Μπράουλιο Μαντοβάνι που έγραψε και την «Πόλη...», η ταινία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο προσκήνιο, κυρίως την περσινή χρονιά, όταν ο Μεϊρέγιες ανακοίνωνε σε συνεντεύξεις του πως ήταν πολύ κοντά στην έναρξη των γυρισμάτων και ευελπιστούσε ότι όλα θα ήταν έτοιμα για την πρεμιέρα μέσα στο 2013.
Ωστόσο, η παραγωγή έμοιαζε μέχρι πρόσφατα να έχει παγώσει, αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη χαρμόσυνη είδηση της εύρεσης ηθοποιού. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Βραζιλιάνος δημιουργός, γυρίσματα στην Ελλάδα δεν θα γίνουν γιατί η χώρα μας είναι πολύ ακριβή και θα αντικατασταθεί από την οικονομικά πιο συμφέρουσα Κροατία (ας μην ξεχνάμε πως και το νησί του Σκορπιού δεν ανήκει πια στην οικογένεια Ωνάση αλλά στον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μετά την αγοραπωλησία που έγινε από την Αθηνά Ωνάση).
«Ο Ελληνας μεγιστάνας»
Η μοναδική κινηματογραφική ταινία για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη σχέση του με την Τζάκι Ο. ήταν το δράμα «Ο Ελληνας μεγιστάνας» του 1978, με τους Αντονι Κουίν και Ζακλίν Μπισέ. Παρ' όλα αυτά το φιλμ ήταν απλώς εμπνευσμένο, κατά τους παραγωγούς, από τον βίο και τις ημέρες του Ελληνα κροίσου, γι' αυτό και τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν... άσχετα (δηλαδή Τεό Τομάσης και Λιζ Κάσιντι για το πρωταγωνιστικό ζεύγος).
Οι αρνητικές κριτικές δεν βοήθησαν το φιλμ, που σκηνοθετήθηκε από τον Τζ. Λι Τόμσον, υποψήφιο για Οσκαρ σκηνοθέτη του πολεμικού δράματος «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», γι' αυτό και η «Νέμεσις» του Φερνάντο Μεϊρέγιες έχει ιδιαίτερο πρεστίζ, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή με σοβαρούς όρους τον μύθο ενός διεθνούς Ελληνα. Από τις τηλεοπτικές παραγωγές, που είναι αρκετές, ξεχωρίζει το «Ωνάσης, ο θρύλος» (1988) με τους Ραούλ Τζούλια, Τζέιν Σέιμουρ και Αντονι Κουίν (ως Σωκράτης Ωνάσης).
  • «ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»
    Ο Φερνάντο Μεϊρέγιες έχει σκηνοθετήσει, εκτός από την επιτυχημένη «Πόλη του Θεού», τα αγγλόφωνα δράματα «Ο επίμονος κηπουρός» και «Περί τυφλότητος».





Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου