Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο Ήλιος βγήκε από τη φάση του ύπνου...


Επειτα από πολύμηνη φάση «ύπνου», ο Ηλιος ξύπνησε και ξέσπασε... ηλιακή καταιγίδα.

Ύστερα από παρατεταμένη σιωπή, η οποία είχε προκαλέσει πονοκεφάλους στους επιστήμονες, ο Ήλιος έκανε δυναμικά την επανεμφάνιση του.

Την προηγούμενη εβδομάδα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα του Ήλιου την οποία κατέγραψε  το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά το μητρικό μας άστρο.

Η εικόνα αποκάλυπτε την... ηρεμία που επικρατεί στον Ήλιο σε ορισμένες περιοχές του οποίου μάλιστα δε φαινόταν να υπάρχει οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Τελικά, η πολύμηνη ύφεση στη δραστηριότητα του Ήλιου διεκόπη την περασμένη Πέμπτη 11 Απριλίου όταν μια ισχυρή έκλαμψη σημειώθηκε στο μητρικό μας άστρο. Την έκλαμψη κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ήλιο. «Είναι η πιο ισχυρή έκλαμψη που έχει σημειωθεί το 2013» δήλωσε η Κάρεν Φοξ, εκπρόσωπος της NASA.

Τα φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα έφτασαν στη Γη και όπως έγινε γνωστό προκάλεσαν περιορισμένης έκτασης προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δραστηριότητα του Ήλιου βρέθηκε σε υφεσιακή κατάσταση καθώς εμφανίζει κατά κανόνα έναν περίπου 11ετή κύκλο δραστηριότητας, κατά τον οποίο τα φαινόμενα στην επιφάνειά του εντείνονται και στη συνέχεια υποχωρούν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2013 ταυτίζεται με το σημείο του περιοδικού αυτού κύκλου όπου η δραστηριότητα του άστρου θα είναι στο μάξιμουμ.

Οι επιστήμονες αναμένουν την εκδήλωση και άλλων πολύ ισχυρών εκλάμψεων το επόμενο διάστημα.




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου