Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κοέλιο: Η Ελλάδα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου

Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Christina Oiticica

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Κυριακή ο διάσημος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο και χθες παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Χειρόγραφο της Άκρα» από τις εκδόσεις Λιβάνη, στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus.

Μάλιστα, ο ίδιος, φαίνεται να περνά πολύ καλά στη χώρα μας και δεν αφήνει τους θαυμαστές του... παραπονεμένους, αφού ανεβάζει φωτογραφίες από τις εμπειρίες του στην προσωπική του σελίδα στο Twitter. Αρχικά, ανέβασε την φωτογραφία που τον απεικονίζει τη στιγμή που έχει κατέβει από το ιδιωτικό τζετ με το οποίο έφτασε στην Ελλάδα. Το πρωί της Δευτέρας, ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, έκανε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και δεν παρέλειψε να επισκεφτεί την Ακρόπολη, όπου έβγαλε φωτογραφία μαζί με τους φίλους του. Για τον Πάουλο Κοέλιο η συχνή επαφή του με τους αναγνώστες και τους φίλους του μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης – κάπου 13,5 εκατομμύρια έχουν συνδεθεί με τους λογαριασμούς του στο Τwitter και στο Facebook – του δίνει τη δυνατότητα να είναι πάντα μέσα στα πράγματα.



Ο ίδιος κάθε χρόνο κάνει ένα «ιδιωτικό πάρτι» για τους φίλους του σε μια χώρα της δικής του επιλογής και τους προσκαλεί για να γιορτάσουν μαζί την ημέρα του Αγίου Ιωσήφ τον οποίο θεωρεί, όπως είπε, προστάτη του. Πέρσι ήταν η Ιταλία αλλά «εφέτος επέλεξα την Ελλάδα, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

«Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε μόνο αρνητικά πράγματα για την Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό με μια τόσο όμορφη χώρα που έχει τόσο ωραίους ανθρώπους είπα και αμέσως σκέφτηκα ότι εκεί θέλω να κάνω το πάρτι μου αυτή την χρονιά». Άλλωστε «πάντα περνάω υπέροχα στην Ελλάδα» είπε ο Πάουλο Κοέλιο υπογραμμίζοντας ότι έχει επισκεφθεί την χώρα μας αρκετές φορές. Προσκάλεσε στην Αθήνα εκατό φίλους εκ των οποίων οι ογδόντα έρχονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός που τον εξέπληξε αλλά «χαίρομαι γι' αυτό επειδή εδώ άρχισαν όλα, ο πολιτισμός μας, η φιλοσοφία και η δημοκρατία». Η εκδήλωση αυτή «είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας προς την χώρα σας, την κουλτούρα και τους ανθρώπους της» είπε ο συγγραφέας του «Αλχημιστή».

Το νέο βιβλίο

Η αναφορά στον Έλληνα πρωταγωνιστή του νέου του βιβλίου «Το χειρόγραφο της Άκρα» και συγκεκριμένα στον Αθηναίο του 11ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος υποτίθεται ότι ξεκίνησε να βρει την τύχη του ταξιδεύοντας στον κόσμο και κατέληξε στην Ιερουσαλήμ, είναι αναπόφευκτη όπως και ο συσχετισμός τού χαρακτήρα με την παρούσα οικονομική κρίση.

Οπως δήλωσε ο ίδιος στην παρουσίαση του βιβλίου του: «Η επιλογή δεν είναι συμπτωματική. Τον επέλεξα επειδή εσείς εδώ είστε η έκφραση των αληθινών αξιών μας. Ο ελληνικός πολιτισμός, κατά την άποψή μου, είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων, εδώ δημιουργήθηκε ο πυρήνας του πολιτισμού στον οποίο ανήκουμε. Επέλεξα έναν Έλληνα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γιατί αυτός μπορεί να ενσαρκώσει καλύτερα την σοφία της Ελλάδας. Ο ήρωας ταυτοχρόνως φιλοσοφεί, φιλοσοφεί όμως πάνω στα ζητήματα της καθημερινής ζωής, όπως ακριβώς οι αρχαίοι συζητούσαν τα πάντα στην αγορά και έτσι κατέληγαν στην αληθινή σοφία».

Λέγεται συνεχώς ότι οι άνθρωποι έκαναν αυτό ή έκαναν εκείνο. Όλα αρχίζουν με αυτό το γενικό “λέγεται”. Με φήμες δηλαδή και κουτσομπολιά που κάποιος άρχισε να λέει. Με αυτά και με εκείνα καταλήξατε οι Έλληνες να πληρώνετε τώρα το τίμημα της κρίσης».

Για την οικονομική κρίση είπε ότι το πρόβλημα συνίσταται στο ότι «δυστυχώς οι άνθρωποι δίνουν συμβουλές και διαψεύδονται. Υπάρχουν χιλιάδες ειδικοί οι οποίοι σφάλλουν. Όλο αυτό μοιάζει λίγο με την αστρολογία, κατά τύχη πέφτουν μέσα καμιά φορά στις εκτιμήσεις τους και όχι επειδή γνωρίζουν».

Στη φράση του Αλχημιστή “όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις”. Πιστεύετε ακόμα σε αυτή τη φράση;».

«Ναι. Ακόμα πιστεύω πως το Σύμπαν συνωμοτεί για να βοηθήσει κάποιον που επιδιώκει να επιτύχει τον σκοπό του. Ξέρετε, όμως, λέγεται και κάτι άλλο: ότι η Ελλάδα είναι λίκνο του πολιτισμού. Το συγκεκριμένο “λέγεται”, εγώ το πιστεύω πολύ».




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου