Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Στο «κόκκινο» η αγωνία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την Κύπρο

Στο «κόκκινο» η αγωνία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την Κύπρο
Με το βλέμμα «καρφωμένο» στις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο είναι τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Μεγαλόνησο.

Η αγωνία για την τύχη της κυπριακής οικονομίας είναι μεγάλη καθώς παρά το μικρό μέγεθός της σε επίπεδο πληθυσμού αποτελεί, σήμερα, τον τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό προσανατολισμό για τα ελληνικά προϊόντα μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία.


Με... κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για τις συνέπειες που θα έχει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Έλληνες επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και τονίζουν την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά) προτού ένα καταστροφικό ντόμινο πλήξει και αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μεγαλύτερη είναι η αγωνία όσων δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο, καθώς βλέπουν έναν από τους πολυτιμότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, τον τέταρτο πιο σημαντικό, μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία να βρίσκεται ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και να αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας. Επιπλέον, βλέπουν σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο να αναζωπυρώνεται το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο επηρεάζει άμεσα τον αγώνα που κάνουν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν κρύβουν ότι φοβούνται την επόμενη ημέρα, όταν ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο και σημειώνουν πως περιμένουν τις τελικές αποφάσεις για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν λάβει -προς το παρόν τουλάχιστον- κάποιο έκτακτο μέτρο και τονίζουν οτι η έκθεσή τους στην κυπριακή αγορά είναι περιορσιμένη.
Στάση αναμονής
Ειδικότερα, ο όμιλος Fourlis, ο οποίος λειτουργεί ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και τρία καταστήματα Intersport στην Κύπρο τηρεί στάση αναμονής. Στέλεχος της εταιρείας σημειώνει ότι η διοίκηση του περιμένει με αγωνία την έκβαση στο ζήτημα της Κύπρου, προκειμένου να καθορίσει τη στρατηγική της επόμενης ημέρας. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι ο όμιλος δεν διαθέτει σημαντικές αποταμιεύσεις σε τράπεζες του νησιού και ως εκ τούτου η ζημία σε περίπτωση που προκριθεί μια λύση που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των καταθέσεων περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.
«Τυχερή» μέσα στην ατυχία της δηλώνει η «Γρηγόρης Μικρογεύματα», η οποία λειτουργεί λιγότερα από δέκα καταστήματα γρήγορου φαγητού στην Κύπρο. Όπως λέει ο επικεφαλής της εταιρείας, Βλάσσης Γεωργάτος, η αλυσίδα δεν έχει καμία σχέση και συνδιαλλαγή με κυπριακές τράπεζες ούτε στην Κύπρο, αλλά ούτε και με υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, το γεγονός πως δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων που είναι από τους ανθεκτικότερους στην ύφεση μετριάζει τους φόβους για σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επαναπαύεται. Το αντίθετο. Συνεχίζει να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις καθώς ο αντίκτυπος του προβλήματος, -όποια και αν είναι η διευθέτησή που θα προκριθεί-, στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλος.
Στη νησί της Αφροδίτης έχει στραμμένο το βλέμμα της και η διοικητική ομάδα της «Kleemann Hellas», η οποία αποφάσισε να συστήσει εκεί θυγατρική εταιρεία πριν από μερικές εβδομάδες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χρήστος Πετρίδης εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η θυγατρική είναι απλά μια εταιρεία συμμετοχών και δεν διενεργεί συναλλαγές. Επιπλέον, οι πελάτες της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας ανελκυστήρων στην Κύπρο δεν υπερβαίνουν τους πέντε, ενώ δεν έχει καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και άρα δεν φοβάται ένα «κούρεμα».
Καταθέσεις
Τέλος, και η Marfin Inve-stment Group έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στην Κύπρο δεν αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στη λειτουργία και τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου σε τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο ανέρχονται συνολικά σε περίπου 5,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 2,4% των συνολικών καταθέσεων του ομίλου. Διευκρίνισε ότι η έκθεση του αποτυπώνεται κυρίως στην επένδυση στο ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας μέσω της «MIG Leisure Limited» και στην κλινική Ευαγγελισμός Πάφου μέσω της «Διαγνωστικόν και Θεραπευτικόν Κέντρον Αθηνών Υγεία Α.Ε.», ο συνολικός κύκλος εργασιών των οποίων αποτελεί ποσοστό 1% περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.
Ακόμη, σημείωσε ότι η θυγατρική του ομίλου «Vivartia Συμμετοχών Α.Ε.» διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή ποσοστού 10% στη γαλακτοκομική εταιρεία «Χαραλαμπίδης - Κρίστης ΛΤΔ» (πρώην «Vivartia Cyprus Ltd»), ενώ η συμμετοχή της Marfin Investment Group στη «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd» έχει περιοριστεί σε ποσοστό 0,69% επί του συνόλου του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου και αποτιμάται σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία.
Να σημειωθεί ότι παρουσία στην Κύπρο έχουν ακόμη οι αλυσίδες καταστημάτων Goody's, Everest και Flocafe, τα Public, η Jumbo και η Ηλεκτρονική Αθηνών, ενώ η DEMCO του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και η Printec Group έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Παρακολουθεί τις εξελίξεις η Coca-Cola 3Ε
Πολύ στενά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα γύρω από την κυπριακή οικονομία και ο όμιλος της «Coca-Cola Hellenic». Εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στην «ΗτΣ», ξεκαθάρισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο δεν επηρεάζουν σημαντικά την «Coca-Cola Hellenic» καθώς η τοπική αγορά είναι σχετικά μικρή. Τόνισε, ωστόσο πως με δεδομένη τη δέσμευσή του ομίλου στην Κύπρο θα μεριμνά για την συνέχιση της επιχειρηματικής του παρουσίας στη χώρα. Η «Coca-Cola Hellenic» δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της εταιρείας «Αδελφοί Λανίτη», η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο και ταυτόχρονα δικαιοδόχος εταιρεία εμφιαλώσεως των προϊόντων της The Coca-Cola Company. Εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 778.000 Κύπριων καταναλωτών, αλλά και πέραν του 2.400.000 τουριστών που επισκέπτονται το νησί ετησίως.
Η εταιρεία «Αδελφοί Λανίτη» ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1943. Σήμερα έχει την έδρα της στη Λευκωσία όπου και διατηρεί δύο εργοστάσια εμφιαλώσεως των προϊόντων της. Διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά μέσω τεσσάρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και κέντρων διανομής και απασχολεί άμεσα 430 εργαζόμενους. Εκτός από τα προϊόντα της σειράς Coca-Cola στο χαρτοφυλάκιό της συγκαταλέγονται τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως οι χυμοί και το γάλα Λανίτη, το νερό Κύκκος και η σειρά ποτών γάλακτος Shake.
«Πολύτιμος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας»
Ενας από τους πολυτιμότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας μας είναι η Κύπρος. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, παρότι η κυπριακή αγορά είναι μικρή σε επίπεδο πληθυσμού (περί τις 805 χιλιάδες στην περιοχή που ελέγχει το κράτος), αποτελεί, σήμερα, τον τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό προσανατολισμό για τα ελληνικά προϊόντα μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία (ΥΣΤΑΤ) οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο ανήλθαν, το 2011, σε 1,34 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 9,7% έναντι του 2010 (1.218,7 δισ. ευρώ), ενώ το εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζει συνεχές πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος. Συνολικά το εύρος των διμερών εμπορικών συναλλαγών διαμορφώθηκε το 2011, στο επίπεδο των 1,67 δισ. ευρώ, έναντι 1,46 δισ. ευρώ το 2010, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 14,4 %. Όσον αφορά στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα, οι ράβδοι σιδήρου, τα ενδύματα, οι πλαστικές ύλες και τα τρόφιμα. Στον αντίποδα, οι ελληνικές εισαγωγές από την Κύπρο δεσπόζουν τα εξής προϊόντα: Οργανικά χημικά και φαρμακευτικά, απορρίμματα σιδήρου, ηλεκτρικές συσκευές, ιατροχειρουργικός εξοπλισμός και οπτικά, λαχανικά και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Η οικονομία της Κύπρου σε αριθμούς
Αναφορικά με την οικονομία της Κύπρου, στην έκθεση της ελληνικής Πρεσβείας επισημαίνεται ότι μετά από μακροχρόνια ανοδική πορεία, που είχε ως επιστέγασμα την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, εισήλθε σε ύφεση το 2009, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,9 % και το 2010 να περιορίζεται σε αύξηση της τάξεως του 1,1%. Την ίδια ώρα, σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το 2011, στο δημοσιονομικό ισοζύγιο της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς το έλλειμμα υπολογίζεται ότι ανήλθε σε -6,1% από -4,9% (το 2010). Ανοδικά επίσης κινήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου το 2011 (-1,9 δισ. ευρώ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος (-1,7 δισ. ευρώ).
Σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου (ΥΣΤΑΤ), το έλλειμμα περιορίσθηκε, το 2011, κατά 9,8% σε σχέση με το 2010, ανερχόμενο σε 4.854,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός όγκος εμπορίου ανήλθε σε 7.666,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πολύ μικρή αύξηση (0,2%) σε σχέση με το 2010. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εξέλιξη του δημοσίου χρέους, το οποίο ανήλθε, το 2011, σε 12,7 δισ. ευρώ ή 71,6% του ΑΕΠ (έναντι 10,7 δισ. ευρώ ή 61,5% του ΑΕΠ το 2010). Αυξητικά κινήθηκε και το εξωτερικό χρέος, το οποίο ανήλθε στα 6,7 δισ. ευρώ (ήτοι 37,9% του ΑΕΠ) το 2011 από 5,27 δισ. ευρώ το 2010 (ήτοι 30,4% του ΑΕΠ).





Πηγή : e-go.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου