Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ναι στη λύση της φορολόγησης καταθέσεων;



Με αφορμή τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ο γράφων ίσως να προκαλέσει πολλούς επιμένοντας ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η πρόταση της Τρόικα είναι ίσως η καλύτερη δυνατή.  Η Τρόικα προτείνει, για τη διάσωση των Κυπριακών Τραπεζών, «Τροϊκανή» συνεισφορά ύψους €10 δις, συμμετοχή της Κύπρου με €5.8 δις μέσω της φορολόγησης των Κυπριακών καταθέσεων (με 9,9% για καταθέσεις άνω των €100.000 και 6,75% για καταθέσεις κάτω των €100,000) και €1,2 δις μέσω ιδιωτικοποιήσεων και αύξησης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (από το 10% στο 12,5%). 

Καθώς όμως το συγκεκριμένο πακέτο απορρίφθηκε από την Κυπριακή Βουλή, οι ηγέτες της Κύπρου προσπαθούν να «βρούν» τα 5,8 δις με άλλους τρόπους (όπως για παράδειγμα κάνοντας χρήση Ρωσικής βοηθείας). Καθώς όμως οι όλες διαδικασίες και θολές παραμένουν αλλά και προχωρούν με εξαιρετικά αργό ρυθμό, οι Τράπεζες της Κύπρου παραμένουν κλειστές, η επενδυτική δραστηριότητα νεκρώνει και η οικονομία πλήγεται ανεπανόρθωτα (για να μην μιλήσουμε για το τουριστικό πλήγμα που υφίσταται η χώρα ή πρόκειται να υποστεί από σωρρεία ακύρωσης κρατήσεων σε Κυπριακούς τουριστικούς προορισμούς).  Ποιές είναι λοιπόν, πάντα κατά την ταπεινή μας γνώμη, μερικές από τις πιθανές επιλογές της Κύπρου;

1.      Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων όχι στο 12,5% αλλά στο 20% της Ελλάδας το οποίο, αν και σαφώς μεγαλύτερο από το τρέχον 10%, παραμένει μικρότερο του 27,5% της Ιταλίας, του 31,5% της Πορτογαλίας, του 24% του Ηνωμένου Βασιλείου και του 25% της Αυστρίας.  Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ακριβή συνεισφορά ενός τέτοιου μέτρου στο πακέτο σωτηρίας και τούτο διότι μια μεγάλη αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε συνθήκες ύφεσης (το ΔΝΤ εκτιμά ύφεση 1% στην Κύπρο το 2013) θα οδηγήσει, μέσω την πτώσης της επενδυτικής δραστηριότητας, σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση τα ερχόμενα έτη.

2.      Επανεξέταση του θέματος της φορολόγησης καταθέσεων.  Οι καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου εκτιμώνται στα €68 δις.  Μεγάλο μέρος (€21 δις) προέρχονται από καταθέτες εκτός Ευρωζώνης με την Moody's να εκτιμά €19 δις Ρωσικής προελεύσεως.  Κανείς δεν γνωρίζει (α) εαν και πόσες από αυτές προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες ή (β) πόσες από αυτές υπερβαίνουν τα €100.000 ανά καταθέτη.  Αν και έχουμε την αίσθηση ότι η πλειοψηφεία αναφέρεται σε «μεγαλοκαταθέτες» (sic), θα υποθέσουμε (ίσως αφελώς) ότι «μόνο» 50% των €21δις (ήτοι €10,5 δις) αφορούν καταθέσεις άνω των €100.000.  Φορολόγηση αυτών με 20% (αντί του 9,9%) θα αποφέρει €2,1 δις.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «κενό» των €3,7 δις (ήτοι €5,8 δις μείον €2,1 δις) μπορεί να καλυφθεί ποικιλοτρόπως από τις υπόλοιπες καταθέσεις ύψους €57,5 δις (ήτοι €68 δις μείον €10,5 δις) οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο «μεγαλοκαταθέτες» όσο και «μικροκαταθέτες».

Σημειώνουμε τέλος και το ακόλουθο: Εαν κάποιος «μεγαλοκαταθέτης» κατέθετε, για παράδειγμα, €400.000 την τελευταία 5ετία σε Κυπριακή Τράπεζα, θα «απολάμβανε» σήμερα περίπου €510.513 (χρησιμοποιούμε το μέσο επιτόκιο 5% της τελευταίας 5ετίας). Αφαιρώντας από αυτό το 20%, «επιστρέφει» στον «μεγαλοκαταθέτη» €408.410.  Μικρή, αλλά και πάλι θετική απόδοση (ίσως και «μάθημα»!), για κάποιον (πιθανώς Ρωσικής ή όποιας άλλης προελεύσεως) που είναι «προφανώς» φίλος του ρίσκου αφού προτίθεται να καταθέσει €400.000 σε offshore λογαριασμό.





Πηγή : tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου