Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα


Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Η αρχική ιδέα ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, τεισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου, σύλλογοι συγγραφέων, βιβλιοπωλεία, εκδότες και φορείς πραγματοποιούν ποιητικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013
Αθήνα, κατάστημα Public Συντάγματος, στις 7.30 μ.μ.: Η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Public πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Ο Καβάφης κι εμείς», με σύντομη εισήγηση από τον Αντώνη Φωστιέρη και αναγνώσεις ποιημάτων του Καβάφη από λογοτέχνες.

Αθήνα, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22), στις 8.00 μ.μ.: Προσκεκλημένος του Κύκλου των Ποιητών και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο αμερικανός δαφνοστεφής (2010-2014) ποιητής της Πολιτείας Κολοράντο, στο πανεπιστήμιο της οποίας διδάσκει, και φίλος της Ελλάδας David Mason θα διαβάσει ποιήματά του στο πρωτότυπο, ενώ τις ελληνικές μεταφράσεις τους θα διαβάσει ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.

Αθήνα, βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 6.00 μ.μ.: Ο Κύκλος Ποιητών και ο «Ιανός» καλούν ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφους να διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν, ενώ έλληνες ερμηνευτές τραγουδούν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Αθήνα, Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5): Έκθεση «Λουλούδια» των EnArtists.

Θεσσαλονίκη, Underground «Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), στις 8.30 μ.μ.: «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη».

Θεσσαλονίκη, κατάστημα Public (λεωφ. Τσιμισκή), στις 7.30 μ.μ.: Ποιητές και ποιήτριες της Θεσσαλονίκης απαγγέλλουν ποιήματα.

Καλαμάτα, Public Καλαμάτας, στις 7.30 μ.μ.: Ποιητές και ποιήτριες της Καλαμάτας απαγγέλλουν ποιήματα.




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου