Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τεστ Παπ Μαστού: Εξέταση «επανάσταση» για την πρώιμη διάγνωση καρκίνου

test-pap-mastou-eksetasi-epanastasi-gia-tin-proimi-diagnosi-karkinoy


Το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ, είναι μια εξέταση που μπορεί να διαγνώσει κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού σε πολύ πρώιμα στάδια και το κυριότερο χωρίς επέμβαση! Το ειδικό λοιπόν αυτό μηχάνημα κάνει μαλάξεις στο στήθος με συγκεκριμένο τρόπο, και προκαλεί έκκριση υγρού από τη θηλή της γυναίκας με τη βοήθεια μιας αντλίας, το οποίο αυτό υγρό συλλέγεται. Το έκκριμα αυτό μπορεί να φτάσει να είναι αρκετά κυβικά εκατοστά, όπου τα κύτταρα αυτού του εκκρίματος εξετάζονται από κυτταρολόγους με ειδική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια βλάβη μπορεί να ανιχνευτεί αρκετό καιρό πριν η μαστογραφία δείξει κάτι σε κάποιες μορφές καρκίνου του μαστού.


Η ηλικία που καλό είναι μια γυναίκα να ξεκινήσει να κάνει τεστ παπ μαστού είναι η ηλικία άνω των 25 ετών ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικές (δεν έχουν έκκριση από τη θηλή τους ή δεν ψηλαφούν «κάτι» στο στήθος τους). Με αυτή την απλή εξέταση εντοπίζονται οι γυναίκες που ανήκουν σε αυξημένο κίνδυνο έτσι ώστε να παραπεμφθούν άμεσα σε ιατρό που ασχολείται με μαστό (χειρουργό ή γυναικολόγο).

Η όλη διαδικασία για το τεστ παπ μαστού κρατάει 5 λεπτά και είναι τις περισσότερες φορές ανώδυνο. Αρκετές γυναίκες όμως που υποβάλλονται στην διαδικασία αυτή δεν έχουν έκκριμα από τη θηλή τους. Αυτό εν μέρει είναι καθησυχαστικό και μας λέει ότι η πιθανότητα αυτές οι γυναίκες να έχουν καρκίνο από τους γαλακτοφόρους πόρους είναι ελάχιστη. Από όλες τις άλλες γυναίκες που θα έχουν έκκριμα από τη θηλή ΜΟΝΟ ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα (η έκκριση από τη θηλή) είναι ορμονολογικό, υπάρχει ένα απόστημα, ένας τραυματισμός, μια απλή φλεγμονή, ή μια ινοκυστικη μαστοπάθεια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καλοήθεις, παρ’όλα αυτά πρέπει να εξετάζονται οι γυναίκες από τον ιατρό τους έτσι ώστε να αποκλείουν το κάθε τι ύποπτο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ ΔΕΝ αντικαθιστά την μαστογραφία σε καμία περίπτωση, αλλά είναι σε θέση να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρώιμη διάγνωση ενός καρκίνου των πόρων του μαστού.



Πηγή: nowdoctor.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου