Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Χρησμός υπέρ του χρυσού της Κασσάνδρας

Κέρδισε την πρώτη μάχη η εταιρεία

Χάθηκε η πρώτη δικαστική μάχη κατά της δημιουργίας μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έκανε δεκτή την προσφυγή να ανασταλεί η κοινή υπουργική απόφαση που ενέκρινε, στις 26 Ιουλίου 2011, την περιβαλλοντική μελέτη για την εκμετάλλευση του χρυσωρυχείου στην Κασσάνδρα από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», θυγατρική της Eldorado Gold στην Αθήνα.


Εν αναμονή της οριστικής απόφασης επί της κύριας αίτησης, το Ε' τμήμα του ΣτΕ, υπό την προεδρία της Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς των εννέα σωματείων και δασικών-αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν προσφύγει στο δικαστήριο κατά του έργου.
Εκρινε ότι δεν πρέπει να δοθεί η αναστολή, με το σκεπτικό ότι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση δεν είναι προδήλως βάσιμοι.
Οι δικαστές τονίζουν ότι οι εγκαταστάσεις του έργου βρίσκονται εκτός του προστατευόμενου οικολογικού δικτύου Natura 2000, με εξαίρεση μια μικρή περιοχή στην οποία θα γίνει προσωρινή απόθεση των τελμάτων και στη συνέχεια θα αποκατασταθεί, καθώς και ότι προστατεύονται οι οικότοποι της περιοχής.
Παρέμβαση υπέρ των μεταλλείων έχουν κάνει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Θυμίζουμε ότι με τη σύμβαση του 2004 μεταξύ του Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» μεταβιβάστηκε στην εταιρεία έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας
Τα σωματεία
Από την πλευρά τους, τα σωματεία τονίζουν ότι η υπουργική απόφαση επιτρέπει την εκμετάλλευση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής, μέχρις εξαντλήσεώς τους, ενώ η διοίκηση παρέλειψε να εξετάσει έναν πιο φειδωλό τρόπο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Οπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, έπειτα από τριάντα χρόνια λειτουργίας της εγκριθείσης εξορυκτικής-βιομηχανικής δραστηριότητας, η περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής θα είναι απογυμνωμένη από τον ορυκτό της πλούτο αλλά και επιβεβαρημένη από τις αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές πληγές.
Το 2012 το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ είχε απορρίψει το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής κατά της υλοτόμησης.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου