Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βαρθολομαίος - Φραγκίσκος σε εγκάρδιο κλίμα



Συναντήσεις στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό, είχαν σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας Φραγκίσκος, μία μέρα μετά την τελετή ενθρόνισης του δεύτερου στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Βαρθολομαίος.

Αρχικά ο Πάπας δέχτηκε κατ' ιδίαν τον κ. Βαρθολομαίο και στη συνέχεια υπήρξε και νέα συνάντηση του Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αυτή τη φορά ως επικεφαλής των προκαθημενων των Ανατολικών Εκκλησιών.



Η κατ' ιδίαν συνάντηση Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και οι δύο Προκαθήμενοι φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης και περεταίρω εμβάθυνσης του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον Ποντίφικα να επισκεφθεί το Φανάρι, ενώ του πρότεινε τον Ιανουάριο του 2014 να μεταβούν από κοινού στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη συνάντηση των προκατόχων τους, Αθηναγόρα και Πάπα Πίου ΣΤ', τον Ιανουάριο του 1964, που ήταν η πρώτη άμεση επικοινωνία Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη ύστερα από 5 αιώνες και αποτέλεσε την αφετηρία της έναρξης του "διαλόγου της αγάπης".

Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να αποδέχθηκε και τις δύο προσκλήσεις και να διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την παράδοση του προκατόχου του, προτάσσοντας την ισχυρή βούλησή του για οικουμενικό διάλογο.

Παράλληλα, οι δυο Προκαθήμενοι πρόκειται να αναπτύξουν κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ συμφώνησαν μετά από πρόταση του κ. Βαρθολομαίου, να εγκαινιάσουν μαζί -το 2015- την έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης και θα είναι αφιερωμένη στο Άγιο Όρος.

Στη συνέχεια ο Πάπας δέχθηκε σε ακρόαση τις χριστιανικές αντιπροσωπείες που παρέστησαν στην ενθρόνισή του, κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε εκ μέρους των Ορθοδόξων.

Στην προσφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι η ενότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών είναι το πρώτιστο μελημα και μια από τις βασικές προϋποθεσεις για την αξιοπιστία της χριστιανικής μαρτυρίας.

"Προς επίτευξιν αυτής χρειάζεται να συνεχισθεί ο αρξάμενος Θεολογικός διάλογος, διά να κατανοηθεί από κοινού και να προσεγγισθή η αλήθεια της πίστεως και η εμπειρία των Αγίων και η κοινή, δι' Ανατολήν και Δύσιν, παράδοσις της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας", είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.





Πηγή : megatv.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου