Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κώδωνας κινδύνου για τις επιδημικές διαστάσεις του καρκίνου


Επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος στη χώρα μας. Οπως προκύπτει από προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τουλάχιστον 14.353 νέα κρούσματα εκδηλώθηκαν πέρυσι στη χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η εμφάνιση της νόσου είναι ακόμη πιο συχνή: 37.000 άνθρωποι νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.  
Το κλειδί για τον έλεγχο του καρκίνου αλλά και τη χάραξη εθνικής πολιτικής, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, είναι η δημιουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει τη συλλογή σχετικών στοιχείων, καθώς έχει δεσμευτεί να στείλει στην ΕΕ μία αξιόπιστη έκθεση έως το τέλος του 2013, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει τραγικά να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώνει στοιχεία από τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία και καταβάλλει προσπάθειες να ευαισθητοποιήσει τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και το υγειονομικό προσωπικό για μια συνολικότερη προσπάθεια να καταγραφούν τα κρούσματα. Παρ' όλα αυτά, και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, ενώ ο νόμος ορίζει πως κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει ορίσει υπάλληλο αρμόδιο για την καταγραφή των περιστατικών καρκίνου, μόλις 55 από τα 143 δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει στην τοποθέτηση αυτή.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος συνιστά μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι εξαπλώνεται με ρυθμούς επιδημίας παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.
Στις ημέρες μας αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο, κυρίως του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο συνεχώς αυξάνονται και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια το 2030.




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου