Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Γόρδιος δεσμός…η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΣΕ «αγώνα ταχύτητας» έχει αποδυθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και να διευκρινίσει ζητήματα τα οποία παραμένουν εκκρεμή, όπως το πώς και πότε θα δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων στο E1, σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η χειρόγραφη υποβολή της δήλωσης, αλλά και το ποιος θα είναι ο οριστικός τύπος της βεβαίωσης αποδοχών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει δύο εγκυκλίους με τις οποίες θα παρέχει διευκρινίσεις για δύο εκκρεμή ζητήματα. Αφενός για το ποιος θα είναι ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών που θα χορηγούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους ταμεία και φορείς του Δημοσίου, αφετέρου από ποιο ποσό και πάνω θα δηλώνονται οι τόκοι στο Ε1 και το τι θα ισχύει σε περιπτώσεις που ο τραπεζικός λογαριασμός έχει περισσότερους από έναν δικαιούχους.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δεν απέκλεισε να δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία κανονικά εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2013. «Αν δοθεί παράταση θα είναι μία και οριστική» ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση θα ληφθεί αφού πρώτα εκτιμηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων μέχρι την 30ή Ιουνίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση των τόκων στο Ε1 (θα δηλωθούν υποχρεωτικά στον κωδικό 659-660 του Ε1) ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι έχουν υποχρέωση δήλωσης των τόκων μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει τόκους άνω των 250 ευρώ.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως γίνονται συνεννοήσεις με τις τράπεζες για να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία για τους τόκους κατευθείαν στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι κωδικοί 659-660  στο Ε1 να είναι προ-συμπληρωμένοι. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν τις βεβαιώσεις τους από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις

Οδηγίες προς φορολογουμένους περιλαμβάνει το «βιβλιαράκι» που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών. Στις 72 σελίδες του δεν γίνεται λόγος για το ύψος των τόκων πέραν του οποίου πρέπει να δηλώνονται στο Ε1.
Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα:
-  Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.
- Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.
- Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.
- Από τη ΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Επισης:
1. Στον πίνακα 2  προστίθεται ο κωδικός 19 τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος). Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.
2. Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
4. Στον Πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).
5. Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
6. Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039 του πίνακα 7. Σε αυτούς θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
7. Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.




Πηγή : express.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου