Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Economist: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν"

Ένα πολύ "σκληρό" και ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο δημοσιεύει το περιοδικό Economist σχολιάζοντας με καυστικό και ενίοτε ειρωνικό τόνο την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η χαλάρωση, αναφέρει, οφείλεται εν μέρει στην αναμονή μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αλλά πρωτίστως στην κακή εικόνα της Ε.Ε. και των πολιτικών στα μάτια των πολιτών.
Χρησιμοποιώντας την αφίσα της κινηματογραφικής ταινίας «The Sleepwalkers», ο Economist κατηγορεί τους ηγέτες της Ε.Ε. για καταστροφική απραξία και τους καλεί να «ταρακουνηθούν» και να «βγουν από τον λήθαργό τους».
Η ηρεμία και η αισιοδοξία που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, που απέχουν πολύ από τις «πανικόβλητες ολονύκτιες συνεδριάσεις» του περασμένου χρόνου, δεν αποτελούν για τον Economist σημάδια ανάκαμψης, αλλά αντιθέτως παρακμής. Την ίδια ώρα, σε άκρως ειρωνικό τόνο το δημοσίευμα αναφέρεται στη σύνοδο κορυφής - εξπρές της περασμένης Τετάρτης, λέγοντας ότι ίσως το χάσατε, αλλά η Ε.Ε. είχε Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα. Οι πρωθυπουργοί, οι πρόεδροι και οι καγκελάριοι της Ευρώπης αφιέρωσαν τη μισή Τετάρτη για τα σοβαρά θέματα της ενέργειας και της φορολογίας», αναφέρει το περιοδικό, σαρκάζοντας τη συμπεριφορά, ενώ αναφέρεται στα σημάδια ανάκαμψης τα οποία επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι: την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην πλειονότητα των μελών της Ευρωζώνης, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες του Νότου και τη μείωση των ελλειμμάτων.
Ακόμη τονίζει πως θα έπρεπε να χαλαρώσει τη λιτότητα μειώνοντας τον ρυθμό των περικοπών στις δαπάνες και αξιοποιώντας χρήματα από τον πυρήνα της Ευρωζώνης για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας.
Οι ηγέτες σαφώς γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, αλλά, όπως τονίζει το δημοσίευμα, «οι ψηφοφόροι από τη μια επιθυμούν τη διατήρηση της Ευρωζώνης και από την άλλη δεν στηρίζουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την έξοδο από την κρίση». «Αυτή είναι η συνταγή για αδράνεια», συμπληρώνει το άρθρο.



Πηγή : avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου