Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα μαρτυρούν πως η οικονομία «θεραπεύεται»

Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα μαρτυρούν πως η οικονομία «θεραπεύεται»
«Τα ελληνικά ομόλογα αναδείχτηκαν «πρωταθλητές» σε παγκόσμιο επίπεδο το α' τρίμηνο του 2013, προφέροντας επταπλάσιες τουλάχιστον αποδόσεις συγκριτικά με τα δεύτερα στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις ομόλογα», αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, ενώ συνεχίζει «οι διαπραγματεύσεις ελληνικού χρέους στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά κρατικών τίτλων αναμένεται να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενώ τα συμβόλαια υπέρ της ελληνικής ανάπτυξης πληθαίνουν διαρκώς».
Σημειώνεται ότι μετά την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία, τα ελληνικά ομόλογα ανακάμπτουν εκ νέου εν μέσω τόνωσης της πεποίθησης πως η χώρα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Τα ράλι των ελληνικών ομολόγων δέχτηκε επίσης ισχυρή ώθηση από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ολλανδός από την Fitch αυτό τον μήνα.
Η πτώση των αποδόσεων δείχνει πως «οι αγορές μίλησαν», δήλωσε στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα (που έχει μείνει εκτός αγορών από το Μάρτιο του 2010) ενδέχεται να ακολουθήσει τα βήματα Ιρλανδίας ανακτώντας μερική πρόσβαση στις αγορές όντας στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Πέρυσι, τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα στοίχημα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά», σχολίασε ο Gabriel Sterne, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην Exotix, χρηματιστηριακής που ειδικέυεται σε μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα.
"Οι θεμελιώδεις κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί κάτι καταστροφικό είανι λιγότερο επαχθείς. Δεν ειμαστε σε καμία περίπτωση σε αυτό το σημείο τώρα, αλλά αν οι αποδόσεις συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν κάποια στιγμ.η στο μέλλον να αποτελέσουν φυσικούς τίτλους όπυο θα μπορούσε κανείς να επενδύσει».
Υπενθυμίζεται ότι η Exotix αναβάθμσιε τα ελληνικά ομόλογα σε "hold" από «sell» την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τιμές κλεισίματος που έχει στην κατοχή του το Bloomberg, η απόδοση του ελληνικοέ δεκαετούς υποχώρησε κάτω από αυτήν του 30ετούς στις 21 Μαιου, μετά την διεύρυνση του spread στις 759 μονάδες βάσης το Μάιο του 2012. Η αναστροφή της καμπύλησς αποδόσεων θεωρείται ότι σηματοδοτεί «μικρότερη» ανησυχία των επενδυτών για τις μακροπρόθσμες προοπτικές της οικονομίας.




Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου