Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ερευνα: Κίνδυνος άνοιας στους ηλικιωμένους από την ολική αναισθησία


Περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια έχουν τα άτομα άνω των 65 ετών που υποβάλλονται σε ολική αναισθησία προκειμένου να χειρουργηθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπορντό διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε διάστημα δέκα ετών μετά την έκθεσή τους σε ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την ολική αναισθησία, επειδή κάποιες από αυτές προκαλούν φλεγμονή στον νευρικό ιστό.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, όταν συμβαίνει αυτό, αναπτύσσονται ταχύτερα πρωτεΐνες που ευθύνονται για τον σχηματισμό πλακών που προκαλούν Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη είχε διάρκεια δέκα ετών και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 9.000 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία αρκετά είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις με ολική αναισθησία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο τέλος της μελέτης είχε εμφανίσει άνοια περίπου το 9% των ασθενών και επρόκειτο για άτομα που είχαν υποβληθεί σε ολική αναισθησία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό είχε αυξήσει τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν άνοια.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άνοιας και μάλιστα για αρκετά χρόνια μετά την έκθεση στα αναισθητικά», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Francois Sztark.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο «Euroanaestheisia», το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.




Πηγή : naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου