Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η ΕΕ «αφορίζει» το ΔΝΤ

Η ΕΕ «αφορίζει» το ΔΝΤ
Σε πρωτοφανή δημόσια σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις Κομισιόν - ΔΝΤ με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.
Στον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχτηκε, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αρνήθηκε χθες να αναγνωρίσει -όπως το ΔΝΤ- ότι έγιναν λάθη και με τον πλέον κυνικό τρόπο υποστήριξε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν «μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας».
Σε αυτήν την άγρια κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σ. Ο'Κόνορ επιχείρησε μάλιστα να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έγγραφο υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά την επίσημη θέση του οργανισμού.
Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη «έχουν συλλογική ευθύνη» για τα όσα αποφάσισαν και συνυπέγραψαν το 2010 για την Ελλάδα, ήταν η αιχμή του εκπροσώπου της Κομισιόν στις κατηγορίες του ΔΝΤ προς τις Βρυξέλλες. «Μea culpa» δεν υπάρχει λοιπόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίστηκε ανυποχώρητη στη συνταγή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της με το ΔΝΤ σε δύο βασικά ζητήματα.
Η ΕΕ «αφορίζει» το ΔΝΤ
Για το «κούρεμα»
Πρώτον, όπως δήλωσε ο Σάιμον Ο'Κόνορ, η Κομισιόν διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010. Οπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης ύστερα από μια ενδεχόμενη τότε αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Οπως είπε, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 ή το 2010 ή μια αναδιάρθρωση τότε, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη, αλλά και για την Ελλάδα.
Πάντως, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι οι αντιρρήσεις της Επιτροπής σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους το 2010 συνδέονται με το γεγονός ότι παρόμοια εξέλιξη θα συνιστούσε ουσιαστικά αντικίνητρο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ως προς το ότι δεν έγιναν αρκετά για να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε η κινητήρια δύναμη, ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.
Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κομισιόν στον σχεδιασμό του προγράμματος είπε ότι «πάντα επιμείναμε στην ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει εμπειρία», ανέφερε ο Σ. Ο'Κόνορ απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΝΤ.
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση της Κομισιόν με αντικείμενο την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας. Με ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένονται οι εξηγήσεις της Κομισιόν για το ρήγμα που βαθαίνει μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Για τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν το ελληνικό Μνημόνιο ήταν «μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», καθώς είχαμε να επιλύσουμε δύσκολα, πολύπλοκα ζητήματα με αφόρητες πολιτικές πιέσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά και οικονομικές πιέσεις.
Επιχειρώντας να εξηγήσει την αμετακίνητη στάση της Επιτροπής και στρέφοντας προς άλλες κατευθύνσεις την ευθύνη, ο Σ. Ο'Κόνορ δήλωσε: «Προφανώς εάν κοιτάξουμε πίσω ύστερα από τρία χρόνια, ίσως πούμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με διαφορετικό τρόπο». Επίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι οι συστηματικές εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχαν καταστροφικές συνέπειες στις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Ολα αυτά σε ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον με το πρόγραμμα να είναι εκτός τροχιάς για πολλούς λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή του το 2010 και το 2011». Ολοι αυτοί οι παράγοντες είχαν προφανώς επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, αποδίδοντας τις ευθύνες της αποτυχίας κατά κύριο λόγο στις ελληνικές αρχές.
Επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η Κομισιόν είναι κατώτερη των περιστάσεων στον χειρισμό των μνημονιακών χωρών, ο εκπρόσωπος υποχρεώθηκε -στις επίμονες ερωτήσεις- να αναγνωρίσει και τις αδυναμίες της Ευρωζώνης, η οποία δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα τότε. Επρεπε λοιπόν, όπως είπε, μέσα σε λίγες βδομάδες να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας με τη δημιουργία μιας ad hoc λύσης που να επιτρέπει την προσφυγή της Ελλάδας σε χρηματοδότηση, μέσα από διμερή δάνεια, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι προτάσεις που καταθέτει η Κομισιόν, ως θεματοφύλακας της Συνθήκης, είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά συγχρόνως κάνουμε χρήση κάθε δυνατής ευελιξίας χωρίς να παραβιάζουμε τους κανόνες.
Μάριο Ντράγκι:
Η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να απολογηθεί
«Η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να απολογηθεί προς την Ελλάδα όπως το ΔΝΤ» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι για να προσθέσει ότι «η αναγνώριση λαθών από το Ταμείο δεν σημαίνει ότι υπήρχε ταυτόχρονα κριτική στη στάση της ΕΚΤ». Απέδωσε επίσης τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας: «Η Ελλάδα υλοποιεί ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα συνηθισμένα. Και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Η αλλαγή του κλίματος δείχνει ότι ακόμη και αν έγιναν λάθη αυτά δεν επηρέασαν την προσπάθεια διόρθωσης της οικονομίας».
Σάιμον Ο'Κόνορ:
Σε σωστή τροχιά το πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελλάδα
O Σ. Ο'Κόνορ τόνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης που είναι σε πενταετές υψηλό.
Πρόσθεσε ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει «πολιτική ιδιοκτησία» από την Ελλάδα της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν.
Εξάλλου, προχωρώντας σε μια... ιστορική αναδρομή του Μνημονίου, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι από την αρχή στόχος του ελληνικού προγράμματος ήταν να τεθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα βασίζονται σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά, έναν σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα και μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. Δεν παρέλειψε να πει ότι τους στόχους αυτούς συμμερίστηκαν οι εταίροι στην τρόικα, οι χώρες της Ευρωζώνης αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει σήμερα.
Για τον Σ. Ο'Κόνορ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στην επίτευξη των στόχων αυτών σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Στις επιτυχίες του προγράμματος περιλαμβάνονται η ισχυρή δημοσιονομική σταθεροποίηση, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, της αγοράς εργασίας και της Υγείας και ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων και μετάδοσης της κρίσης.




Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου