Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Βάζουν «μετρητή» στις μικρές διαδηλώσεις

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μικρές διαδηλώσεις έχει σταλεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Υπεγράφη χθες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τον περιορισμό των μικρών αριθμητικά διαδηλώσεων, ώστε να μην παρακωλύονται η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Το Σχέδιο απεστάλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσω της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, για την προβλεπόμενη επεξεργασία.
Το Σχέδιο έχει τίτλο «Τροποποίηση του Π.Δ. 141/1991 (Α΄ 58/30-04-1991) "Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών"» και αναφέρει ότι «σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις».
Σύμφωνα με το Π.Δ., η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ' αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών.
«Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα», σημειώνεται.
«Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα», διευκρινίζει το προεδρικό διάταγμα, που συμπληρώνει ότι «επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».
Συναντήσεις
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε συναντηθεί με μια σειρά φορέων, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο ζήτημα αυτό.
Τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στο ζήτημα, ωστόσο τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης όσο και τα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού και οι εκπρόσωποι των εμπόρων και όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ήταν θετικοί στην πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Εντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
«Με ένα ΠΔ που θα ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρό της τώρα και τις διαδηλώσεις», ήταν η καυστική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου στην οποία αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι πρόκειται για «ένα ακόμα ακραία αυταρχικό μέτρο».
«Η ανακοίνωση καθιστά προφανές ότι προ πολλού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο με τη λογική», ήταν η απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «αντιλαϊκή επίθεση» και «εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων», καλώντας το λαϊκό κίνημα για «απάντηση στην κρατική καταστολή».



Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου