Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Μονιμοποιείται» το χαράτσι στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

«Μονιμοποιείται» το χαράτσι στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Νέα σενάρια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ), που προβλέπουν τη φορολόγηση με βάση το τετραγωνικό μέτρο για τα εντός σχεδίου ακίνητα και με βάση το στρέμμα για τα αγροτεμάχια ενώ αποκλείουν την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη σύσκεψη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι προτάσεις του υπουργείου ήταν πλήρως διαφοροποιημένες σε σχέση με τις προτάσεις που είχαν επεξεργασθεί τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής. Η φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης ευνοεί όσους έχουν ένα αστικό ακίνητο που ήδη επιβαρύνεται με το χαράτσι, αφού θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, αλλά οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις πολλών φορολογουμένων που κατέχουν περισσότερα ακίνητα ή οικόπεδα και κατοικίες σε ακριβές εντός κι εκτός σχεδίου περιοχές. Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δημοσιονομικά υπερτιμημένες λέγοντας ότι με τις εξαιρέσεις στους κατ' επάγγελμα αγρότες η τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ. Με βάση τα νέα σενάρια, εκτιμά πως καλύπτεται ο δημοσιονομικός στόχος για έσοδα 3,17 δισ. ευρώ από τον φόρο ακινήτων το 2014.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών:
- Θα φορολογηθούν ανεξαιρέτως όλα τα αστικά ακίνητα, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο ΕΦΑ θα επιβληθεί χωρίς αφορολόγητο όριο και θα βαρύνει ακόμη και απρόσοδα ακίνητα. Η εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 30.000 - 50.000 ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα μείωνε κατά 40% ή κατά 2.200.000 τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων που θα κατέβαλλαν τον φόρο.
- Οι ευπαθείς ομάδες που σήμερα εξαιρούνται από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα συνεχίσουν να εξαιρούνται και από τον ΕΦΑ.
- Τα εντός σχεδίου ακίνητα και οικόπεδα θα φορολογηθούν με βάση το τετραγωνικό. Ο φόρος θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα αυξάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως ο συντελεστής εμπορικότητας, - τοποθεσία (παραθαλάσσια, επί εθνικών οδών κ.λπ.), ο όροφος, η ύπαρξη πρόσοψης κ.ά. Για παράδειγμα, σήμερα νεόδμητο (έως 4 ετών) ακίνητο 100 τ.μ. με τιμή ζώνης μεταξύ 1.001-1.500 ευρώ πληρώνει ΕΕΤΗΔΕ 625 ευρώ και θα καταβάλει για το 2013 ΕΕΤΑ 531,25 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
- Τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν με βάση το στρέμμα. Ο φόρος θα βαρύνει και τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Ο φόρος θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στέμμα και θα κλιμακώνεται έως τα 25 ευρώ. Το ύψος του φόρου θα προκύπτει από τη μέση αντικειμενική αξία των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής επί της οποίας θα επιβάλλονται συντελεστές απομείωσης και θα εξαρτάται από κριτήρια όπως είναι η απόσταση από τη θάλασσα, η χρήση του ακινήτου (καλλιέργεια, είδος προϊόντος κ.λπ.), αν πρόκειται για αρδευόμενη έκταση, χέρσα ή μονοετούς καλλιέργειας, και αν το οικόπεδο βρίσκεται σε πεδινή ή ορεινή ζώνη. Ειδικά για τις αγροτικές καλλιέργειες θα ισχύσουν μειωμένοι συντελεστές (ενδεχομένως με στρεμματικό όριο ή κάποιου είδους αφορολόγητο).
Είναι ενδεικτικό πως τα εκτός σχεδίου οικοδομημένα ακίνητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε νησιωτικές περιοχές και σε περιοχές μεγάλη εμπορικής αξίας θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Για παράδειγμα, αγροτεμάχιο στην Ελιά της Μυκόνου θα φορολογηθεί προς 25 ευρώ το στρέμμα και ακαλλιέργητο οικόπεδο στη Λακωνία προς 1-2 ευρώ το στρέμμα. Αυτά τα ακίνητα σήμερα δεν βαρύνονται με φόρο (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ ή άλλο φόρο).
Με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου, ο ΕΦΑ πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Στη σύσκεψη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Παναγόπουλος και Απ. Βεσυρόπουλος, του ΠΑΣΟΚ Αντ. Μακρυπίδης, Φ. Σαχινίδης και Π. Κουκουλόπουλος και της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Χατζησωκράτης και Γ. Ιωαννίδης ζήτησαν να λάβουν αναλυτικά όλα τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να αποφανθούν για τις προτάσεις του υπουργείου. Αυτά θα σταλούν το αργότερο σήμερα στα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να γίνει νέα συνάντηση της διακομματικής με τον κ. Στουρνάρα.

Ποιοι θα εξαιρούνται από τον ΕΦΑ. Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ακινήτων σε εντός ή εκτός σχεδίου ακίνητα μακροχρόνια ανέργων με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του 1 έτους ή ανέργων που λαμβάνουν τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς εφόσον η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου τις 150.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα τις 12.000 ευρώ και το εμβαδόν του ακινήτου τα 120 τ.μ.

Διαφοροποίηση Στουρνάρα
Οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν πλήρως διαφοροποιημένες σε σχέση με τις προτάσεις που είχαν επεξεργασθεί τους τελευταίους μήνες οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου