Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αναπτυξιακό πακέτο με 80 δημόσια έργα εντός του 2013

Αναπτυξιακό πακέτο με 80 δημόσια έργα εντός του 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Δέκα νομοσχέδια, 32 έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, 48 Δημόσια Εργα και 21 δράσεις για την εκτέλεση έργων, ένα νέο λιμάνι για κρουαζιερόπλοια στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά, ενεργοποίηση προγραμμάτων αξίας περιπου 2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχο για απορρόφηση 3,890 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης - Υποδομών για το 2013 με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το όλο πρόγραμμα, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχολίασε, ότι το «χρονοστοχοδιάγραμμα» αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στον πρωθυπουργό να ελέγχει τις εξελίξεις, καλλιεργώντας νοοτροπία συνέπειας και συνέχειας, «ασχέτως του ποιος είναι πάνω, ποιος είναι υπουργός».
«Θα μας βλέπετε συχνά εδώ», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του στην έδρα του υπουργείου Ανάπτυξης υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες για την αναστροφή του κλίματος που ήδη παρατηρείται στην Ευρώπη, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης του μομέντουμ με προσέλκυση επενδύσεων, η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται συγκεκριμένες πράξεις με χρονοστοχοδιαγράμματα και ουσιαστικά βήματα. Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η ρευστότητα, υπογράμμισε, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Αναπτυξιακό πακέτο με 80 δημόσια έργα εντός του 2013
Χρονιά καμπής για την Ελλάδα, «αρκεί να δουλέψουμε με σύστημα», χαρακτήρισε το 2013 ο υπουργός Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, πρόσθεσε, παρουσιάζοντας τους τρεις άξονες της πολιτικής του υπουργείου, τη ρευστότητα, την προώθηση των δημοσίων έργων και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ρευστότητα
Eντός του 2013 συμβασιοποιούνται επιπλέον 400 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της υλοποίησης της συμφωνίας των 1,44 δισ. με την ΕΠΕπ. Στο τέλος του 2012 συμβασιοποιήθηκαν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αυτό.
Αναπτυξιακό πακέτο με 80 δημόσια έργα εντός του 2013
Τον Απρίλιο ξεκινά το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε εισαγωγικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις, μέσω ΕΤΕπ και εμπορικών τραπεζών, αρχικού προυπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
Στόχος για «ΕΣΠΑ 2013» είναι η απορρόφηση 3,890 δισ. ευρώ. Εντός των ημερών ανακοινώνεται 2ο πακέτο απλούστευσης διαδικασιών, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης μειώνεται το κόστος των απαλλοτριώσεων και επιταχύνονται οι διαδικασίες. Συνεχίζεται η εκκαθάριση του προγράμματος από ανενεργά έργα και υποστηρίζονται με πρότζεκτ-μάνατζερ τα έργα προτεραιότητας όπως το «Εlenxis, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, οι ηλεκτρονικές προμήθειες και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που αποτελούν και μνημονιακές υποχρεώσεις.
Προκήρυξη στις 14/1 του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων 456 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η προκήρυξη του «ΙCT4growth» για έργα πληροφορικής ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 με στόχο την αύξηση των κονδυλίων, από τα 14 δισ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί, ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ.
Εντός του Ιανουαρίου ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων του ΕΤΕΑΝ για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, ύψους 680 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση επιτοκίου φθάνει στο 50%
Απλοποιούνται οι διαδικασίες του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ ώστε να παρασχεθεί πρόσθετη ρευστότητα 450 εκατ. Ο επενδυτικός νόμος προγραμματίζει πληρωμές 620 εκατ. για το 2013 και επιχειρείται η ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Διαρθρωτικές Αλλαγές
Προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο που θα στηρίξει τον τουρισμό και θα συντελέσει στην ανάκαμψη. Τον επόμενο μήνα κατατίθεται προς ψήφιση ο νέος Αγορανομικός Κώδικας. Μείωση κατά 50% του κόστους ίδρυσης των επιχειρήσεων με μέτρα που θα ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου. Περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης για τα επιχειρηματικά πάρκα.
Αξιοποίηση εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανεμπόριο. Στο τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το σχετικό σχέδιο δράσης και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υιοθετηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις.
Συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας. Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι επαφές για την ανάπτυξη των logistics. Eθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές με στόχο το 2013 να φθάσουν στο 13% του ΑΕΠ, στο μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας, μετά από τεχνική συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση και την Ομάδα Δράσης της Ε.Ε.
Συγχώνευση ΟΠΕ και Invest-in-Greece και μεταφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης των εμπορικών ακολούθων. Αναμόρφωση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων εντός του 2013. Ως το τέλος του μήνα διαμορφώνεται το πλαίσιο δράσης με την Κομισιόν και τον Σεπτέμβριο παρουσιάζονται στην Επιτροπή τα σχέδια όλων των νομοθετικών και οργανωτικών μέτρων για το θέμα αυτό.
Στο τέλος του μήνα κατατίθεται προς ψήφιση ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων, με στόχο μέχρι τον Δεκέμβριο 2013 το 25% των αναγκών του Δημοσίου σε προμήθειες και υπηρεσίες να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική τον Ιούλιο.
Αποκρατικοποιήσεις
Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το πλαίσιο για ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, βάσει του οποίου η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει τις σχετικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Μαρτίου και διαμορφώνεται το πλαίσιο για το ψηφιακό μέρισμα και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, με στόχο όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015 αντί του 2019. Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων κ.λπ.
Δανειολήπτες
Νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, το οποίο τελεί υπό την έγκριση της τρόικας. Εχει προταθεί πρόγραμμα διευκόλυνσης για δανειολήπτες με ετήσια εισοδήματα ως τις 25.000 ευρώ, με στόχο τα νοικοκυριά να μπορούν για 48 μήνες να καταβάλλουν δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% των αποδοχών τους, ενώ προτείνονται και μέτρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Συγκοινωνίες
Ενα μέρος του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών θα μετακινηθεί από τα γραφεία στην πώληση και τον έλεγχο εισιτηρίων, ενώ σε χρήση θα παραδίδεται σταδιακά το 2014 το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι μπάρες εισόδου στους σταθμούς.
Επενδύσεις
Δημιουργία Κεντρικης Αδειοδοτικής Αρχής για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις. Ηδη παρακολουθούνται ενεργά 51 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων 11, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, έχουν υπαχθεί στο Fast Track.
Ως το τέλος του πρώτου τριμήνου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το «Rural Broadband», την ευρυζωνική διασύνδεση αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, καθώς και ο διαγωνισμός για τους Παρόχους Δικτύου Ψηφιακής Τηλεόρασης, ενώ ως το τέλος του 2013 η ψηφιακή τηλεόραση θα έχουν καλύψει τα 2/3 της χώρας.
Εργα
Nέο λιμάνι για τις κρουαζιέρες
Την κατασκευή νέου λιμανιού για κρουαζιερόπλοια στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά και την επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, προανήγγειλε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι «τον Απρίλιο να μπούν οι μπουλντόζες».
Το νέο λιμάνι, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα βρίσκεται στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, - ο υπουργός αρνήθηκε να προσδιορίσει την περιοχή, λέγοντας ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις-, θα χρησιμοποιείται ως βάση για μεγάλα κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο (homeporting) και όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο, που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, από επενδυτές και εταιρείες κρουαζιέρας.
Οσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους, ο υπουργός δήλωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να έχει κλειδώσει η συμφωνία με τις τράπεζες, που θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν, να ψηφιστεί από τη Βουλή, προκειμένου τον Απρίλιο να ξεκινήσουν τα έργα. Παρουασίασε επίσης τον πλήρη κατάλογο των έργων ΣΔΙΤ, τις επεκτάσεις του μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κ.λπ.




Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου