Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

«Καταραμένη» η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ


Η κατάρα της «απώλειας» των πρωτότυπων αποδεικτικών μέσων φαίνεται ότι στοιχειώνει τη δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η εξαφάνιση κρίσιμων στοιχείων δημιουργεί γκρίζες ζώνες στην έρευνα που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι συνεχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας.
Από το πεδίο των ερευνών τους λείπουν δύο βασικά δεδομένα και ίσως γι' αυτό ορισμένοι λένε ότι η υπόθεση μοιάζει με κινούμενη άμμο. Στη δικογραφία που έχουν στα χέρια τους οι δύο εισαγγελείς και σε λίγες ημέρες στο σύνολό της θα βρίσκεται και στη Βουλή δεν υπάρχει ούτε το πρωτότυπο CD, το οποίο έφθασε από τη Γαλλία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010, ούτε το πρώτο USB, το οποίο αντιγράφηκε πριν από την εξαφάνιση του αυθεντικού ηλεκτρονικού αρχείου.
Η περίφημη λίστα, όπως είναι γνωστό, έφθασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010 και παρελήφθη από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου χωρίς να πρωτοκολληθεί. Ο τότε υπουργός αποφασίζει, όπως έχει παραδεχθεί καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παραδώσει το CD για φύλαξη στο γραφείο του, ενώ προηγουμένως έχει φροντίσει να αντιγράψει το περιεχόμενό του σε ένα στικάκι.
Επειτα από σχεδόν δύο χρόνια, όταν πλέον η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής σκηνής προς αναζήτηση του παραχαράκτη της λίστας Λαγκάρντ, διαπιστώνεται ότι το CD έχει χαθεί. Κανένας μάλιστα από τους συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που κατέθεσαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας δεν επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε για φύλαξη το CD ούτε ότι μετέγραψε το περιεχόμενό του σε στικάκι.

Παρ' όλα αυτά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι το ηλεκτρονικό αρχείο, υπό τη μορφή πλέον USB, το παρέδωσε στα μέσα Ιουνίου του 2011 στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη και εκείνος με τη σειρά του, χωρίς να κρατήσει άλλο αντίγραφο, το επέστρεψε στον διάδοχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο καθώς κατά την άποψή του δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί διότι δεν ήταν νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Το ίδιο στικάκι είναι που έστειλε στις αρχές Οκτωβρίου του 2012 ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου και από εκεί έφθασε στους εισαγγελείς προκειμένου να το αξιοποιήσουν στην έρευνά τους.
Και ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες, με βάση τις διηγήσεις των πρωταγωνιστών, το στικάκι αυτό φερόταν να αλλάζει απλώς χέρια, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το USB που έχουν στα δικά τους χέρια οι οικονομικοί εισαγγελείς έχει ημερομηνία γέννησης 8 Ιουλίου 2011 - περίοδος που συμπίπτει με τη θητεία του Γιάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ.
Η χρονολογία δημιουργίας του επίμαχου αρχείου άλλαξε το τοπίο της εισαγγελικής έρευνας, καθώς διαπιστώθηκε ότι στη σκυταλοδρομία του USB χάθηκε το πρωτότυπο στικάκι και η τύχη του εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς το αντίγραφό του ήταν εκείνο που παραδόθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2011 από τον Γιάννη Διώτη στον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Οι υποψίες των δικαστικών Αρχών στράφηκαν στον κάτοχο του USB, στα χέρια του οποίου έσκασε το νέο εύρημα. Για τον λόγο αυτόν οι προβολείς της έρευνας στρέφονται τώρα στον Γιάννη Διώτη, ο οποίος επί του παρόντος κρατά κλειστά όλα τα χαρτιά του, ενώ άγνωστο παραμένει αν προτίθεται να μιλήσει στους εισαγγελείς για πρόσωπα και πράγματα στα οποία δεν είχε αναφερθεί την πρώτη φορά που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η μαρτυρία του κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς, όταν παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο αμφισβητώντας την αποδεικτική του αξία, για να επιβεβαιώσει την υποψία του ότι ήταν αντίγραφο που είχε υποκλέψει ο υπάλληλος της HSBC, είχε πει: «Ανοιξα ο ίδιος το USB και διαπίστωσα ότι περιείχε πολλά αρχεία, Excel, στα οποία καταγράφονταν ελληνικά ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών, όπως επίσης και διάφορα ποσά σε δολάρια, χωρίς να γίνεται μνεία σχετικά με την προέλευση των ποσών».
Για όλα αυτά αποφάσισε, όπως λέει, «να ενημερώσω σχετικά με την ύπαρξη του USB τον νέο υπουργό Οικονομικών ήδη κατά την πρώτη συνάντησή μου μαζί του, ώστε να λάβω από αυτόν εντολές περί του πρακτέου. Λόγω του εξαιρετικά βεβαρημένου προγράμματός του κατόρθωσα τελικά να συναντήσω στη Βουλή τον Βαγγέλη Βενιζέλο περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011». Σε εκείνη τη συνάντηση μάλιστα τού παρέδωσε και το επίμαχο αρχείο, όπως έχει πει ο Γιάννης Διώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής εκείνης ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ φέρεται να είχε λάβει μέρος σε σύσκεψη που έγινε στις 8 Ιουλίου 2011 υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο για θέματα φοροδιαφυγής. Ωστόσο, από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου διευκρινίστηκε ότι σε εκείνη τη σύσκεψη δεν του παραδόθηκε κανένα στικάκι.




Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου