Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Λύγισε τη Μάλαγα ο ΠΑΟ, κορυφαίος ο Γκιστ



Ο Τζέιμς Γκιστ... συστήθηκε ξανά στη Μάλαγα και τον Ρέπεσα, που πριν από λίγες ημέρες τον είχε στείλει στην... αγκαλιά του Παναθηναϊκού. Με 17 πόντους και τρίποντα στα κρίσιμα σημεία, ο Αμερικανός σκότωσε την πρώην του ομάδα, χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό μια σπουδαία νίκη με 78-73. Ατυχίας συνέχεια για τον Διαμαντίδη, που στη διάρκεια του τέταρτου δεκαλέπτου γύρισε τον δεξί αστράγαλο, "παγώνοντας" το ΟΑΚΑ. Παραλίγο μοιραίος ο Ούκιτς. Αυτή είναι η 2η νίκη του ΠΑΟ σε τρία ματς στο Top 16.

Tον Γκιστ ακολούθησαν σε απόδοση οι Μπανκς και Μασιούλις (από 14 πόντους), οι οποίοι επίσης στα κρίσιμα πήραν τις σωστές αποφάσεις.

Ο ΑΓΩΝΑΣ:
Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου να διατηρήσει την απόδοσή του σε μια... ευθεία γραμμή. Οπως συνέβη και στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τη Ζαλγκίρις, αλλά και σε άλλα παιχνίδι στη φετινή διαδρομή των πρασίνων στη Euroleague, οι βάσεις νίκης μπήκαν, αλλά... γκρεμίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε σε ρυθμό που μάλλον βόλευε τη Μάλαγα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα πήρε ένα προβάδισμα 4π. (23-19). Ο Παναθηναϊκός ναι μεν είχε το πάνω χέρι, αλλά δεν είχε βγάλει από τη φαρέτρα του το... βαρύ του όπλο, την άμυνα.

Οταν το έκανε, στο πρώτο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου, έδειξε στη Μάλαγα ότι δεν θα περάσει δύσκολο βράδυ στο ΟΑΚΑ. Με την άμυνα, λοιπόν, να... σφίγγει σαν τανάλια και τον Μπανκς να αναλαμβάνει δράση στην επίθεση (11π.), οι πράσινοι απέκτησαν προβάδισμα 10 πόντων (33-23).

Δυστυχώς, για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη η απόδοσή της δεν διατηρήθηκε σ' αυτό το υψηλό επίπεδο. Οι ρόλοι αντιστράφηκαν: οι ισπανοί έτρεξαν δικό τους σερί 11-0 (σ.σ.: με τον Αντι Πάνκο να πετυχαίνει τους πρώτους του πόντους σ' αυτό το σημείο του ματς), προηγήθηκαν με 34-33 και εν τέλει οι δύο ομάδες έκλεισαν το πρώτο μισό σχεδόν από την ίδια αφετηρία (39-37 ο ΠΑΟ).

Ηταν προφανές ότι αυτό που έλειπε από την εμφάνιση του πρώτου μέρους ήταν αφενός η διάρκεια στην (καλή) απόδοση και αφετέρου η (μεγαλύτερη) προσήλωση στο αμυντικό κομμάτι. Εξάλλου, οι κοντά 40 πόντοι παθητικό σε εντός έδρας ματς δεν συνιστά καλή επίδοση, ειδικότερα για μία ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, που υποτίθεται πως η καλή αμυντική λειτουργία είναι ένα από τα βαριά της χαρτιά στο παρκέ.

Στο ξεκίνημα του ημιχρόνου έγινε... σαφές ότι στο τελευταίο κομμάτι οι πράσινοι ήταν διατεθειμένοι να... χύσουν ιδρώτα στο παρκέ, να βγάλουν ενέργεια και να "κόψουν" τα εύκολα σουτ των αντιπάλων. Το θέμα ήταν να το εξαργυρώσουν και στην επίθεση... Καπόνο και Γκιστ έδωσαν την ώθηση (ο ΠΑΟ πήγε μέχρι το +5), αλλά Κάλγουεϊ και Πάνκο (11π.) είχαν τις απαντήσεις, που έφεραν τη Μάλαγα μπροστά με 3π. (55-58, στους 2π. το δεκάλεπτο, 56-58).

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, ο Παναθηναϊκός είχε... τρεις αντιπάλους. Τη Μάλαγα, την πίεση του αποτελέσματος, την οποία έπρεπε να διαχειριστεί σωστά και το πλάνο της Μάλαγα να πάει σε μεγάλες επιθέσεις και να παίξει με τον χρόνο. Τα δύο πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου κύλησαν όπως τα είχε σχεδιάσει η Ουνικάχα. Αργός ρυθμός και... +4 (62-58).

Το μικρό, αλλά πολύτιμο σερί με 4-0 έφερε την ισοφάριση (62-62) και τα χαμόγελα, τα οποία πάγωσαν όταν με το ρολόι να σημαδεύει το 34' ο Δημήτρης Διαμαντίδης σωριάστηκε στο έδαφος, έχοντας γυρίσει τον δεξί αστράγαλο. Χωρίς τον 3D, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βρει και τα ψυχικά αποθέματα, αλλά και τις λύσεις στα δύσκολα, που συνήθως τις παίρνει από τον αρχηγό του.

Ο Γκιστ κι ενώ ήδη κυλούσε το τελευταίο πεντάλεπτο έκανε την αρχή (τρίποντο και 65-62), ο Ούκιτς τον... ακολούθησε κι έτσι το Τριφύλλι πήρε σημαντική ανάσα με 67-62 στο 36'. Την ίδια ώρα ο Διαμαντίδης έσκιζε τη φανέλα του από τα νεύρα και ο Γκιστ "κολλούσε" δεύτερο σημαντικό τρίποντο για το 73-64, με δύο και... κάτι να απομένουν!

Σε μισό λεπτό, πάντως, η Μάλαγα εκμεταλλεύτηκε την πράσινη τρικυμία που ακολούθησε και με σερί 7-0 (!) μείωσε στους δύο πόντους 26 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος! Σ' αυτό το σημείο στήθηκε στη γραμμή ο Ούκιτς για δύο βολές. Δυστυχώς, στα χέρια του κροάτη η μπάλα ήταν... βαριά. 0/2 και η μπάλα στον Παναθηναϊκό με... βελάκι, μιας και οι διαιτητές, κάνοντας χρήση του video, δεν έβγαλαν άκρη για το ποιος την έβγαλε εκτός παρκέ.

Στη συνέχεια στη γραμμή πήγε ο Μπάνκς: 1/2 και 74-71 στα 22 δεύτερα! O Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα, ο Μπράμος έκανε το 76-71 με 2/2 βολές, αλλά οι ισπανοί μείωσαν ξανά στους 3π. στα 5 δεύτερα. Tα πάντα τελείωσαν όταν ο Μπανκς (ξανά από τη γραμμή) έκανε το τελικό 78-73.


Πηγή : sport.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου