Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η Αθήνα αποκτά Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου


Ένα νέο μουσείο εγκαινιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στον χώρο που στεγάζει την Τεχνόπολη. Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου ανοίγει τις πύλες του για το κοινό, 30 περίπου χρόνια μετά το κλείσιμό του, και παρουσιάζει την ιστορία του για πρώτη φορά.
Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας (technopolis-athens.com)
Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας (technopolis-athens.com)



Από τις 27 Ιανουαρίου 2013, η Τεχνόπολη αποκτά διπλή λειτουργία, τόσο ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όσο και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857, για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Αθήνα, και το 1938 έγινε δημοτική επιχείρηση. Παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 οπότε έκλεισε οριστικά.
Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του, ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση και επανάχρηση των παλιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.
Η επισκευή και αποκατάσταση των κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Ενώ από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων.
Το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου -χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα- σώζεται, όπως και ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού, σχεδόν ακέραιο. Τα παραπάνω, καθώς και αντικείμενα από το εργοστάσιο και συσκευές φωταερίου, αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.
Ο επισκέπτης, ακολουθώντας έναν μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη έως σήμερα ιστορία του μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές.
Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων είναι δωρεάν (27 Ιανουαρίου, 10.00-18.00). Από τις 28 Ιανουαρίου, η είσοδος είναι ένα ευρώ.
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ.: 210 3475518

Το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας (technopolis-athens.com)







Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου