Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εικόνες μαγικές της Ελλάδας του ’60 μέσα από το φακό του Κωνσταντίνου Μάνου

Εικόνες μαγικές της Ελλάδας του ’60 μέσα από το φακό του Κωνσταντίνου Μάνου

Με αφορμή τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από τη δημιουργία της πολυβραβευμένης ενότητας φωτογραφιών «A Greek Portfolio», το Μουσείο Μπενάκη την παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό, από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 25 Αυγούστου, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στον δημιουργό της -τον σπουδαίο καλλιτέχνη της διασποράς Κωνσταντίνο Μάνο. Με τις μαγικές του εικόνες ο Κωνσταντίνος Μάνος μας καλεί σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του '60, μέσα σ' ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης.
Στις φωτογραφίες του αποκρυσταλλώνονται εφήμερες καθημερινές στιγμές, με λιτό και αυστηρό ύφος, αλλά και με τρυφερότητα, χωρίς ρητορικά σχήματα. Πέρα από το εθνολογικό-ιστορικό ενδιαφέρον που απέκτησε το έργο αυτό με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα μετά τις καταλυτικές αλλαγές που επέφερε η ανάπτυξη του τουρισμού τις τελευταίες δεκαετίες, η ποιητική ικανότητα του φακού του Μάνου δημιουργεί εικόνες διαχρονικές που αποπνέουν τη μοναδικότητα του τοπίου και των κατοίκων του, προσφέροντάς μας έτσι «ένα κομμάτι της ταυτότητάς μας».
Μοναδικότητα
Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση, ο Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967) και μας προσφέρει μια διαφορετική ανάγνωση του υλικού του. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύνολο πρωτότυπων εκτυπώσεων από τις φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος το 1972 για να εικονογραφήσει το ομότιτλο λεύκωμά του.
Στο δεύτερο μέρος, τα θέματα σταχυολογήθηκαν από τα 219 πρωτότυπα τυπώματα που πρόσφατα δώρισε ο δημιουργός στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τα οποία δεν συμπεριέλαβε κατά τη σύνθεση του βιβλίου με τίτλο «A Greek Portfolio». Αν και δεν είχαν την ίδια προβολή, οι εικόνες που για πρώτη φορά μας αποκαλύπτει ο καλλιτέχνης αποπνέουν τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου και των κατοίκων του. Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση των θεμάτων του ξεχώρισε από την μέχρι τότε φωτογραφική απεικόνιση της χώρας και έμελλε να συμβάλει σε μια διαφορετική αντίληψη και απόδοση της ελληνικής υπαίθρου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Γιάννης Δήμου.





Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου