Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Βούτυρο στο ψωμί... του Ψωμιάδη

Λεηλάτησε επί 18 μήνες τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ ο Μάκης Ψωμιάδης, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες στα ποινικά δικαστήρια. Η κυβερνητική τροπολογία, με το 3μηνο της εκκαθάρισης σε μια ΠΑΕ, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Οπως και τους σκοπούς των μελών της οικογένειάς του, αφού έχουν κατατεθεί αγωγές (μεταξύ άλλων) και κατά του γιου του Σταύρου
Λεηλάτησε επί 18 μήνες τα ταμεία της ΠΑΕ ΑΕΚ ο Μάκης Ψωμιάδης, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες στα ποινικά δικαστήρια. Η κυβερνητική τροπολογία, με το 3μηνο της εκκαθάρισης σε μια ΠΑΕ, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Οπως και τους σκοπούς των μελών της οικογένειάς του, αφού έχουν κατατεθεί αγωγές (μεταξύ άλλων) και κατά του γιου του Σταύρου

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει κυβερνητική απόφαση για σύντμηση της περιόδου εκκαθάρισης των ΠΑΕ από 30 μήνες που ίσχυε μέχρι τον Ιανουάριο, στους 3 μήνες, με την τροποποίηση του νόμου που ψηφίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4115/2013, που τροποποιεί το ν. 2725/1999, δεν γίνεται καμία αναφορά στο επίμαχο άρθρο (44 Α) σχετικά με τις εκκαθαρίσεις των ΠΑΕ.

Η τροποποίηση κατατέθηκε (πριν από 4 μήνες) χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος και εντελώς αιφνιδιαστικά, κι ενώ ήταν γνωστό σε όλους πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι ποινικές υποθέσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά του Μάκη Ψωμιάδη και των συνεργών του.
Την Τετάρτη
Το πρωί της Τετάρτης δικάζονται ο Ψωμιάδης, τα ξαδέλφια και η λογίστριά του σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τις υπεξαιρέσεις με τα εικονικά τιμολόγια του Κατσαρού για τα «έργα» στους Θρακομακεδόνες, τα τιμολόγια για τους «καφέδες» και διάφορα άλλα εικονικά τιμολόγια. Επίσης δικάζονται για την υπεξαίρεση 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ και τη νομιμοποίηση εσόδων από αυτή την παράνομη δραστηριότητα ώς το 2003.
Κι ενώ τα κακουργήματα αυτά επισύρουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, που σε περίπτωση καταδίκης, με την υποχρεωτική έκτιση των «δύο πέμπτων», μπορούν να έχουν αποτέλεσμα την παραμονή του Μάκη Ψωμιάδη και των συνεργών του στις φυλακές για αρκετά χρόνια, ουσιαστική ελπίδα του να αποφύγει την ποινική τιμωρία του είναι να μην παρίσταται η ΠΑΕ ως πολιτικώς ενάγουσα λόγω διάλυσης. Είτε επιδιώκοντας την αναβολή των δικών της Τετάρτης για τον Σεπτέμβριο είτε με την κατ' έφεση δίκη, ρισκάροντας -για να μην επιστρέψει τα υπεξαιρεθέντα- να μείνει, εάν καταδικαστεί, ακόμη λίγους μήνες μέσα μέχρι τη συζήτηση της έφεσής του.
Η τροποποίηση στο νόμο ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τους σκοπούς του Ψωμιάδη, διότι μετά την περάτωση της παράλογα σύντομης διαδικασίας εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΑΕΚ (περίπου τον Σεπτέμβριο), δεν θα υφίσταται ΠΑΕ για να κυνηγήσει το ποινικό μέρος της υπόθεσης, να επιστραφούν τα υπεξαιρεθέντα και να αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος στο ελληνικό Δημόσιο.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι έχουν ασκηθεί για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα εις βάρος της ΠΑΕ ΑΕΚ ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά των παιδιών του (ο γιος του είχε μάλιστα προφυλακιστεί επί εξάμηνο), της γυναίκας του, της αδελφής της και των εξαδέλφων του.
Διώξεις στις οποίες επίσης παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα η ΠΑΕ.
Με όρους
Οι κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσίας και, εφ' όσον η ΠΑΕ ΑΕΚ εξακολουθεί να μπορεί να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα, θα μπορεί να υποστηρίξει τις ασκηθείσες διώξεις με σοβαρό ενδεχόμενο την καταδίκη σε πολυετείς ποινές φυλάκισης και άλλων εμπλεκόμενων μελών της οικογένειας Ψωμιάδη. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος ώστε ο Ψωμιάδης να επιστρέψει χρήματα στην ΑΕΚ.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι έξι βασικές πτυχές της υπό θεσης, με βάση τις αγωγές και τις ποινικές διώξεις

Με την ανοχή της πολιτείας (ελεγκτικών και διωκτικών μηχανισμών) ο Μάκης Ψωμιάδης αλώνιζε επί 18μηνο στην ΠΑΕ ΑΕΚ και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2001 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2003. Την τελευταία 10ετία, και με τις αγωγές και μηνύσεις που κατατέθηκαν εναντίον του Ψωμιάδη και των συνεργών του, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και εξελίσσεται το ποινικό μέρος της υπόθεσης, από το οποίο η ΑΕΚ προσδοκά να δικαιωθεί με την επιστροφή των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν. Οι 6 βασικές πτυχές της υπόθεσης, με βάση τις αγωγές και ποινικές διώξεις:
Στις 4 Νοεμβρίου 2003 κατατέθηκε αγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά του Μάκη και των δύο Χαρίλαων (τα ξαδέλφια) Ψωμιάδη και στις 8 Φεβρουαρίου 2008 με την υπ' αριθμ. 880 τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αναγνωρίσθηκε ότι οι Ψωμιάδηδες οφείλουν στην ΠΑΕ ΑΕΚ το ποσόν των 44.361.139 ευρώ. Η απόφαση επιδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2011 στους εναγομένους, οι οποίοι ένα μήνα αργότερα άσκησαν αίτηση αναίρεσης, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.
2Στις 30 Ιουνίου 2003 με την υπ' αριθμ. 6743 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) και κατόπιν αιτήσεως της ΠΑΕ ΑΕΚ διατάχθηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μάκη και των Χαρίλαων Ψωμιάδη μέχρι του ποσού των 25.000.000 ευρώ. Μάλιστα σε εκτέλεση της ως άνω απόφασης επισπεύσθηκε, στις 14 και 16 Φεβρουαρίου 2011, συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με βάση τις δηλώσεις που υποβλήθησαν από 10 από τις 24 τράπεζες, στις οποίες κοινοποιήθηκαν οι κατασχέσεις, οι οφειλέτες τηρούν σε πολλές τράπεζες λογαριασμούς που εμφανίζουν ελάχιστο ή μηδενικό υπόλοιπο.
3Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 ασκήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά Σταύρου Ψωμιάδη και Μαρίας-Χριστίνας Ψωμιάδη, με την οποία ζητείται να καταβληθούν απ' ευθείας από τους ανωτέρω ποσά που κατέχουν με βάση στοιχεία προερχόμενα από υπεξαιρεθέντα κεφάλαια της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον πατέρα τους Μάκη Ψωμιάδη. Η συζήτηση προσδιορίστηκε για τις 15 Ιανουαρίου 2015.
4Αυτεπαγγέλτως και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Μάκη Ψωμιάδη, των δύο Χαρίλαων Ψωμιάδη και της λογίστριας Φιλιώς Γεωργίου για:
α) υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθησιν αντικείμενου που υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των 73.000 ευρώ, τα δύο ξαδέλφια (οι Χαρίλαοι),
β) ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, ο Μάκης Ψωμιάδης,
γ) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' εξακολούθησιν, ο Μάκης Ψωμιάδης,
δ) αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων από κοινού και κατ' εξακολούθησιν που υπερβαίνουν το ποσόν των ― 235.000, τα δύο ξαδέλφια,
ε) ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, ο Μάκης Ψωμιάδης και
στ) άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή, η Φιλιώ Γεωργίου.
Και οι τέσσερις έχουν παραπεμφθεί τελεσίδικα και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Επειτα από διαδοχικές αναβολές, η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στις 22 Μαΐου 2013 (μεθαύριο). Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει ήδη δηλώσει ότι παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα.
5Κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς της «Ενωσης 1924» ασκήθηκε ποινική διώξη εις βάρος του Μάκη Ψωμιάδη, των δύο Χαρίλαων Ψωμιάδη, της Φιλιώς Γεωργίου και του Αντώνη Κατσαρού για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθησιν αντικειμένου που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ κατά συναυτουργία, άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπονται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Η δίκη θα γίνει μεθαύριο, με την ΠΑΕ ΑΕΚ να παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα.
6Κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Εκδοχέα Χάρη Οικονομόπουλου στις 16 Μαΐου 2011 και κατάθεσης ενώπιον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Μάκη Ψωμιάδη, των δύο Χαρίλαων Ψωμιάδη, της Φιλιώς Γεωργίου και κατά παντός υπευθύνου ή συνεργού, διότι οι προαναφερθέντες από τις αξιόποινες πράξεις εξακολούθησαν να κατέχουν ποσά τα οποία είτε έχουν διαθέσει μέσω της ΠΑΕ Καβάλα είτε εξακολουθούν να κατέχουν, ποσά τα οποία προέρχονται από τις ανωτέρω εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες. Και μάλιστα εν γνώσει τού γεγονότος ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 691/2008 «πρόληψη και καταστολή των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις». Με βάση όλα τα παραπάνω, σχηματίστηκε δικογραφία και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των Σταύρου Ψωμιάδη, Μαρίας-Χριστίνας Ψωμιάδη, Ελένης Σταμέλου, Χαρίλαου Ψωμιάδη του Παναγιώτη και Χαρίλαου Ψωμιάδη του Γεωργίου για:
α) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και μη, κατ' εξακολούθησιν και μη, τελεσθείσα κατ' επάγγελμα για λογαριασμό, προς όφελος και εντός των πλαισίων εγκληματικής ομάδας και
β) άμεση συνέργεια στην πιο πάνω πράξη κατ' εξακολούθησιν και μη, με παραγγελία διενέργειας κύριας ανάκρισης, η οποία περατώθηκε.
Στο πλαίσιο αυτό ο εκ των κατηγορουμένων Σταύρος Ψωμιάδης προφυλακίστηκε και κατόπιν αποφυλακίστηκε με καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει δηλώσει ότι παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα. 




Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου