Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εφορία: Πώς κλειδώνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Σκληρή μάχη σε τρία κρίσιμα μέτωπα καλείται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κρατήσει εντός τροχιάς τον προϋπολογισμό και να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον για τη διετία 2013-2014.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η είσπραξη προστίμων και η ενίσχυση εσόδων από το μέτωπο της έμμεσης φορολογίας είναι οι τρεις τομείς που θα κρίνουν εν πολλοίς το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, το οποίο με τη σειρά του θα ανοίξει -ενδεχομένως- τον δρόμο για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, πρόκειται να σταλεί στις εφορίες η εγκύκλιος για τη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, με τους οφειλέτες να υποχρεώνονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Οι οφειλέτες που θα δηλώσουν οικονομική αδυναμία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πάνω από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση να έχουν απλήρωτες οφειλές μέχρι τις 31/12/2012, να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ την τελευταία πενταετία και να μην έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι δόσεις θα φθάνουν και τις 100, αλλά ο ακριβής αριθμός τους θα υπολογίζεται αυτομάτως από το ετήσιο καθαρό εισόδημα που απέκτησαν το 2012 και θα δηλώσουν φέτος. Το ύψος της δόσης θα αποτελεί ποσοστό επί του καθαρού ετήσιου εισοδήματος. Θα ξεκινάει από 5% και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, όμως δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 15 ευρώ, για μηνιαίο εισόδημα κάτω των 300 ευρώ.




Πηγή : euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου