Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Καβαφικά... δώρα στους Δελφούς

Τη συγχώνευση του ΕΠΚΔ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Με ένα... δώρο ανά χείρας προσήλθε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας στην παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: τη "θεσμική ευρυχωρία", όπως τη χαρακτήρισε, που θα προσφέρει η συγχώνευση του ΕΠΚΔ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η οποία θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες με νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με όσα είπε αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις μας ο Κ. Τζαβάρας, ουσιαστικά το ΕΠΚΔ θα απορροφήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, καθώς ο νέος οργανισμός θα διατηρήσει το όνομα Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ενώ πρόεδρός του θα οριστεί και πάλι η Ελένη Αρβελέρ, αφού πρώτα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ΕΙΠ παραμένει ακέφαλο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, όταν ο πρόεδρός του Γ. Μπαμπινιώτης και σύσσωμο το Δ.Σ. του υπέβαλαν την παραίτησή τους στον τότε υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο. Η πρώτη αυτή συγχώνευση πολιτιστικών οργανισμών που αποφασίστηκε είναι "συνένωση δυνάμεων, όχι κατάργηση" μας είπε ο Κ. Τζαβάρας, ο οποίος δημοσίως δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα στο Κέντρο Δελφών: "Είμαστε περήφανοι γι' αυτό που γίνεται εδώ", είπε.

Εκδηλώσεις σε Δελφούς και Αθήνα

Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Αθανάσιος Μαρκόπουλος, σημείωσε ότι αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο στον χώρο των Δελφών, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα, με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα καλύψουν όλο το διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, κεντρική εκδήλωση στον χώρο των Δελφών θα αποτελέσει το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Κ. Π. Καβάφης, ελληνικός και οικουμενικός", στο οποίο θα λάβουν μέρος νεοελληνιστές και καβαφιστές από όλο τον κόσμο (5-7/7). Μία ημέρα νωρίτερα θα προβληθεί για πρώτη φορά η ταινία του Πάνου Κυπαρίσση Ο βυζαντινός Καβάφης, ενώ στο θέατρο Φρύνιχος η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των. Κατά το τριήμερο του συνεδρίου θα εγκαινιαστεί έκθεση 22 Ελλήνων και ξένων εικαστικών με θέμα καβαφικό: Άσπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ, ενώ θα ακολουθήσουν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.
Ένας ακόμη ευρύτερος κύκλος εκδηλώσεων, με γενικό τίτλο "Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές", χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ και χορηγίες, ξεκινά στις 19 Ιουνίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με το κουαρτέτο εγχόρδων Danel να ερμηνεύει ποίηση και μουσική εμπνευσμένη από τις καβαφικές "Φωνές", ενώ στις 26/6 ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, στον Εθνικό Κήπο, θα επιχειρήσει μια μουσική διαδρομή στα βήματα του Καβάφη με τίτλο "Επέστρεφε". Θεατρικές παραστάσεις (Άττις), εκθέσεις εικαστικών (στο Ίδρυμα Θεοχαράκη) και τεκμηρίων της εκδοτικής δραστηριότητας στην Αλεξάνδρεια (Μέγαρο Μουσικής), συναυλίες κ.ά. θα ακολουθήσουν, μέχρι το καταληκτικό τριήμερο στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στις 13-15/12, με τίτλο "Καβάφης@μέρες του 2013"...

ΕΙΠ: Δεν κλείνουν τα παραρτήματα

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ο Κ. Τζαβάρας υπογράμμισε την πρόθεσή του να μην κλείσει κανένα από τα παραρτήματα του ΕΙΠ, αλλά αναγνώρισε πως υπάρχουν προβλήματα, όπως και με τις εστίες στα Βαλκάνια. "Είμαι ο μοναδικός υπουργός που επισκέφθηκε τα παραρτήματα στο εξωτερικό. Αυτό του Βερολίνου κάνει καλή δουλειά, σε άλλα ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές προσώπων. Θα τα εξετάσουμε κατά περίπτωση". Παραδέχθηκε πάντως ότι ενώ δόθηκαν πολλά λεφτά, 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο περίπου, "το ΕΙΠ δεν απέκτησε τις οργανικές δομές που απαιτούνταν. Πάντως, θα αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην κλείσουν αυτές οι εστίες ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και μάλιστα στα Βαλκάνια που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα".

Δεύτερες σκέψεις...

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε πως ξανασκέφτεται την ιδέα του για ένα Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, παράλληλου με αυτό της Επιδαύρου. "Η διοργάνωση για την οποία μίλησα δεν θα είναι ανταγωνιστική στο Φεστιβάλ, που έχει άλλους στόχους", είπε. "Δεν θα είναι κατά κύριο λόγο καλλιτεχνική, αλλά περισσότερο επιστημονική, η οποία θα αξιοποιήσει τα πολιτιστικά αποθέματα που έχουμε στο θέατρο. Υπάρχει άλλωστε ένα δίκτυο φορέων που ασχολείται προς μια τέτοια κατεύθυνση και συζητώ μαζί τους".




Πηγή : avgi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου