Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο ήλιος βελτιώνει το άσθμα, σύμφωνα με έρευνα

(Πηγή: asthma.org.uk)
Ο χρόνος που περνάει στον ήλιο ένας ασθενής με άσθμα φαίνεται πως βελτιώνει την κατάστασή του σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology.


Η ομάδα του King’s College του Λονδίνου αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που παράγεται όταν το σώμα εκτίθεται στον ήλιο, συνδέονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη ηρεμεί ένα υπερδραστήριο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθματικούς ασθενείς, χωρίς ωστόσο να έχει εξεταστεί η θεραπεία των ασθενών με βιταμίνη D.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Catherine Hawrylowicz «γνωρίζουμε ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά βιταμίνης D μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το άσθμα τους και αυτή η σχέση είναι αρκετά εντυπωσιακή.»
Η ομάδα ερεύνησε την επίδραση της βιταμίνης σε ένα χημικό του σώματος, την ιντερλευκίνη-17, που παίζει σημαντικότατο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει πρόβλημα όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαίνεται ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο άσθμα.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές πρόσθεσαν βιταμίνη D σε δείγματα αίματος 28 ασθενών με άσθμα και παρατήρησαν πως τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17 μειώθηκαν. Τώρα, η ομάδα πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για να δει εάν η χορήγηση της βιταμίνης σε ασθενείς ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Η ομάδα προτίμησε να χρησιμοποιήσει ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα στεροειδή -τη συνήθη θεραπεία για το άσθμα- καθώς παράγουν εφτά φορές περισσότερη ιντερλευκίνη-17 από τους άλλους ασθενείς.
Αν και τα διαθέσιμα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο του άσθματος, εντούτοις δεν έχουν αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς και έτσι κρίνεται αναγκαία η έρευνα για νέες μεθόδους θεραπείας. Εάν αποδειχτεί ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη φαρμακευτική αγωγή, τότε η συμβολή της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών θα είναι τεράστια.





Πηγή : enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου