Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ξεπερνούν τα 24 εκ. ευρώ οι παράνομες συντάξεις του Δημοσίου


Τουλάχιστον 2.300 συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν πήγαν να απογραφούν με αποτέλεσμα να σταματήσει άμεσα η καταβολή σύνταξης και να αναζητηθούν οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι περισσότεροι, περίπου 2.000, δε βρίσκονται πλέον στη ζωή αλλά η σύνταξή τους συνέχιζε να καταβάλλεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι εν λόγω συντάξεις είχαν ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο κατά 24 εκ. ευρώ, ενώ το υπουργείο κατάφερε να εντοπίσει σχεδόν τα μισά (περίπου 12 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα υπόλοιπα 12 εκατομμύρια εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και πολλές φορές μέσω της δικαστικής οδού.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καμία υπηρεσία δεν είχε ενημερωθεί για το θάνατο των συνταξιούχων, ενώ από τους λογαριασμούς τους είχαν κάνει φτερά και τα χρήματα που είχαν καταβληθεί.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείο αναφέρεται:

«Η διαδικασία της απογραφής (καταγραφής) των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους–ΓΛΚ (δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, πολιτικών και στρατιωτικών) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.

Εκ των 435.000 (συνεχώς μεταβαλλόμενος αριθμός) που ελάμβαναν σύνταξη τελικώς δεν απεγράφησαν 2.368 περιπτώσεις.

Για αυτές τις περιπτώσεις, διεκόπη η καταβολή της σύνταξης. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις ανήρχοντο στο ποσό των 24.008.082 ευρώ.

Από την αναζήτηση βρέθηκε το ποσό των 12.733.001 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 11.275.086 ευρώ γίνεται αναζήτηση από την Υπηρεσία περίπτωση προς περίπτωση.

Από την διαδικασία της καταγραφής διαπιστώθηκε ο θάνατος 2.000 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Εξ αυτών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 34 μεγάλες περιπτώσεις, για τις οποίες όχι μόνο δεν είχε γίνει η επιβεβλημένη ενημέρωση των Υπηρεσιών για να προβούν στη διακοπή καταβολής της σύνταξης, αλλά δεν βρέθηκε το ποσό των 2.747.310 ευρώ που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παραπεμφθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής εκτιμάται σε 693.841 ευρώ ανά μήνα».



Πηγή : nooz.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου