Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αναπτύχθηκε τεχνητό αφτί από τρισδιάστατο εκτυπωτή



Ο τομέας τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί τώρα να δημιουργήσει τεχνητό ανθρώπινο αφτί, που μοιάζει με αληθινό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Τα τεχνητά αφτιά θα μπορούσαν να δώσουν ελπίδες σε παιδιά που γεννιούνται με δυσμορφίες αφτιών ή ανθρώπους που έχασαν όλο ή μέρος το αφτιού τους σε δυστύχημα ή από καρκίνο, ανακοίνωσε η ομάδα του Cornell University.
Η νέα διαδικασία ξεκινά με ψηφιακή τρισδιάστατη φωτογραφία του αφτιού του ασθενούς που μετατρέπεται σε καλούπι με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή. Ειδικό τζελ που περιέχει κολλαγόνο εγχέεται στο καλούπι. Το κολλαγόνο χρησιμεύει ως 'σκελετός' για την ανάπτυξη του χόνδρου.
Η διαδικασία είναι γρήγορη, σύμφωνα με τον ερευνητή Lawrence Bonassar.
Χρειάζεται μισή μέρα για να σχεδιαστεί το καλούπι, μια ημέρα περίπου να τυπωθεί, 30 λεπτά για την έγχυση του τζελ ενώ απομακρύνεται το αφτί 15 λεπτά αργότερα. Κόβουν γύρω το αφτί και στη συνέχεια το καλλιεργούν αρκετές ημέρες πριν εμφυτευθεί.
Τα τεχνητά αφτιά, πρακτικά είναι ίδια με τα φυσιολογικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Παιδιά που γεννήθηκαν με σπάνια δυσμορφία-μικρωτία-μπορεί να είναι αυτά που θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη νέα τεχνολογία.
Ο ερευνητής Dr. Jason Spector, διευθυντής του Laboratory for Bioregenerative Medicine and Surgery, δήλωσε ότι η καλύτερη στιγμή να εμφυτευθεί ένα τεχνητό αφτί θα είναι στην ηλικία των 5 έως 6 ετών επειδή τότε το αφτί έχει ήδη το 80% του μεγέθους που έχει στην ενήλικο ζωή.
H έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ' PLoS One.'
Αν οι δοκιμές έχουν καλό αποτέλεσμα και αποδείξουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του προσθετικού αφτιού, η πρώτη ανθρώπινη εμφύτευση του νέους είδους τεχνητού αφτιού θα λάβει χώρα ακόμα και εντός 3 ετών, ανακοίνωσε η ομάδα του Cornell.




Πηγή : iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου