Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τουλάχιστον 53 νεκροί από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Δαμασκό

Δαμασκός: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Οι πρώτες αναφορές υποστήριξαν ότι στόχος ήταν η έδρα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Στο σημείο της έκρηξης μετέβησαν αρκετά ασθενοφόρα. Η έκρηξη έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου ανάμεσα στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας και τα γραφεία του Μπάαθ.

Η Δαμασκός, με ισχυρότατη την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, έχει δει σχετικά λιγότερα αιματηρά περιστατικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Συρίας. Ωστόσο, μόλις την Τετάρτη ένας ποδοσφαιριστής σκοτώθηκε όταν δύο όλμοι χτύπησαν στάδιο στην πρωτεύουσα ενώ την Τρίτη όλμοι είχαν προκαλέσει υλικές ζημιές σε κυβερνητικό κτίριο.

Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε την «τρομοκρατική», όπως την χαρακτήρισε, επίθεση.

Αποφεύγοντας να κατηγορήσει το συριακό καθεστώς, όπως έκανε στο παρελθόν για τις επιθέσεις αυτού του είδους, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και χαρακτήρισε εγκληματικές τις επιθέσεις που έχουν στόχο αμάχους «όποιος κι αν είναι ο δράστης τους».

Στο παρελθόν την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν αναλάβει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται στο πλευρό των ανταρτών, κυρίως το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης αυτής είναι και ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) Νάγεφ Χαουάτμεχ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού αυτού κινήματος, το οποίο εδρεύει στη Συρία.

Ο 78χρονος Χαουάτμεχ τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και στα χέρια από θραύσματα τζαμιού, τα οποία έσπασαν από την πολύ ισχυρή έκρηξη που έγινε σε απόσταση 500 μέτρων από το γραφείο του, δήλωσε ο αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του FDLP, Ρασίντ Κουάιντερ.

Την ίδια ώρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό συριακών μαχητικών αεροσκαφών σε νοσοκομείο εκστρατείας στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία.

Παράλληλα, από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κάλεσε το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση για διάλογο του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Επίσης, τον κάλεσε να παραιτηθεί.



Πηγή : tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου