Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Edward Gorey: "Χαρούμενες, αστείες ανοησίες για παιδιά"

Edward Gorey:  "Χαρούμενες, αστείες ανοησίες για παιδιά"


Αυτό πού τυπικά χαρακτηρίζει τον Αμερικανός συγγραφέας, Edward Gorey που είναι κυρίως διάσημος για την ιδιότητα του εικονογράφου. Τα βιβλία του μπορούν να βρεθούν στα τμήματα καρτούν και χιούμορ των μεγάλων βιβλιοπωλείων. Με ένα μεγάλο λογότυπο, στο οποίο κάθε γράμμα έχει και μία φιγούρα από τα σκίτσα του, η Google τιμά τη συμπλήρωση 88 ετών από τη γέννηση του Edward Gorey.
Βιβλία όπως το The Object Lesson, έχουν κερδίσει το σεβασμό των κριτικών ως έργα σουρεαλιστικά.
Οι πειραματισμοί του — το να δημιουργεί βιβλία χωρίς λόγια, βιβλία που είχαν, στην κυριολεξία, το μέγεθος σπιρτόκουτου, βιβλία τρισδιάστατα (pop-up), βιβλία αποκλειστικά γεμάτα με άψυχα αντικείμενα — περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως είχε πει ο Gorey στον Richard Dyer της The Boston Globe,
"Ιδανικά, αν κάτι από όλα αυτά ήταν καθόλου καλό, θα ήταν απερίγραπτο"

Ο Gorey κατέτασσε τη δουλειά του ως λογοτεχνικές ανοησίες, είδος που έγινε γνωστό από τους Λιούις Κάρολ και Έντουαρντ Λιρ.

Ως απάντηση σε εκείνους που τον αποκαλούσαν γοτθικό, δήλωνε:

"Αν αυτό που κάνεις είναι ανοησίες, πρέπει να είναι αρκετά απαίσιο, γιατί διαφορετικά δε θα είχε κανένα νόημα. Προσπαθώ να σκεφτώ αν υπάρχουν χαρούμενες ανοησίες. Χαρούμενες, αστείες ανοησίες για παιδιά — ω, πόσο βαρετό, βαρετό, βαρετό. Όπως είχε πει και ο Σούμπερτ, δεν υπάρχει χαρούμενη μουσική. Και αυτό είναι αλήθεια, πράγματι δεν υπάρχει. Και πιθανώς να μην υπάρχουν ούτε χαρούμενες ανοησίες."




Πηγή : madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου