Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Κυνήγι πύθωνα... με κρατικό έπαθλο!

Οι Αρχές της Φλόριντα κήρυξαν πρόσφατα... ειδική περίοδο κυνηγίου για πύθωνες, ακόμα και για ερασιτέχνες.
Οι Αρχές της Φλόριντα κήρυξαν πρόσφατα... ειδική περίοδο κυνηγίου για πύθωνες, ακόμα και για ερασιτέχνες.


Η πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ έχει τροπικό κλίμα, απέραντες βαλτώδεις εκτάσεις και... άφθονους «εισαγόμενους» πύθωνες!

Οι πύθωνες δεν ήταν πάντα εκεί. Οι πρώτοι εμφανίστηκαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ξέφυγαν από τα σπίτια «ζωόφιλων» που θεωρούσαν θέμα κύρους να έχουν εξωτικά «πετς» στο σαλόνι του σπιτιού τους. Και τίποτε δεν είναι πιο «εξωτικό», από έναν τεράστιο αφρικανικό ή ασιατικό πύθωνα...



Κάποια από αυτά τα φίδια όμως, κατέληξαν από τα σαλόνια στην ύπαιθρο της Φλόριντα. Και αυτό έγινε είτε επειδή «δραπέτευσαν» είτε γιατί κάποια στιγμή οι «ιδιοκτήτες» τους δυσκολεύτηκαν να συμβιώνουν με... πεντάμετρα ερπετά, και τα... «απελευθέρωσαν» στη φύση!
Το πρόβλημα είναι πως ο πύθωνας είναι μεγαλόσωμο ερπετό, μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα μήκος και για για να συντηρηθεί... τρώει πολλά ζώα, είτε θηλαστικά είτε πουλιά.
Στα απέραντα βαλτοτόπια της περιοχής Εβεργκλέιντς της Φλόριντα, οι πύθωνες βρήκαν τα μικρά θηλαστικά εύκολη λεία. Ανυποψίαστα τα ιθαγενή ζώα, δεν είχαν αναπτύξει άμυνες εναντίον ενός ξένου θύτη που σκοτώνει τη λεία του με στραγγαλισμό, όπως κάνει ο πύθωνας.
Κυνήγι πύθωνα... με κρατικό έπαθλο!
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012, υπολογίζει ότι σε κάποιες περιοχές οι πύθωνες έχουν μειώσει... μέχρι και 99% τους πληθυσμούς μικρών θηλαστικών, όπως οι αγριόγατες, τα κουνέλια, τα ρακούν και άλλα ζώα...
- «Είναι μεγάλα φίδια, δεν έχουν εδώ φυσικούς εχθρούς εκτός από τους αλιγάτορες, και έχουν φοβερή όρεξη» δήλωσε ένας από τους τριάντα κατόχους... ειδικής άδειας δίωξης του πύθωνα στην περιοχή.
Κυνήγι πύθωνα... με κρατικό έπαθλο!
Οι «ειδικοί διώκτες», όμως, δεν είναι αρκετοί για να ελέγξουν τον πληθυσμό του πύθωνα. Ετσι, οι Αρχές της Φλόριντα κήρυξαν πρόσφατα... ειδική περίοδο κυνηγίου για πύθωνες, ακόμα και για ερασιτέχνες.
Και για να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή κυνηγών, προσφέρουν «έπαθλα» 1.000 και 1.500 δολαρίων για όποιον σκοτώσει τον μεγαλύτερο πύθωνα, ή για όποιον επιτύχει τη μεγαλύτερη «κάρπωση»!
Για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, οι κυνηγοί πρέπει να προσκομίσουν -ως απόδειξη- τον σκοτωμένο πύθωνα, αλλά και τις ακριβείς συντεταγμένες (μέσω GPS) του σημείου που θήρευσαν τα φίδια... Επίσης, καλούνται να δώσουν και στοιχεία για το είδος του βιοτόπου και τη βλάστηση της περιοχής.
Οι Αρχές της πολιτείας αντιλήφθηκαν το πρόβλημα πριν από μερικά χρόνια, όταν αυξήθηκαν οι αναφορές κυνηγών και κατοίκων για τα τεράστια φίδια. Στην αρχή, οι αναφορές
αποδόθηκαν σε «αστικούς μύθους», όπως εκείνον που έλεγε ότι τεράστιοι κροκόδειλοι ζουν στις αποχετεύσεις της Νέας Υόρκης. Οταν όμως μερικοί κυνηγοί προσκόμισαν νεκρούς πύθωνες, έγινε σαφές πως το πρόβλημα ήταν και υπαρκτό και έντονο.
Η πρώτη μέρα... κυνηγίου πύθωνα στη Φλόριντα, απέφερε μόλις 21 ερπετά. Εναν αριθμό δηλαδή που δεν είναι τίποτα, μπροστά στον συνολικό πληθυσμό που υπολογίζεται στις 10.000 φίδια! Εχοντας υπόψη ότι κάθε πύθωνας μπορεί να γεννήσει μέχρι 60 απογόνους, οι Αρχές της Πολιτείας φοβούνται πως το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την τοπική πανίδα της Φλόριντα...





Πηγή : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου