Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Το 50% των κεραιών κινητής τηλεφωνίας παραμένει χωρίς άδεια


Την αθέτηση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές αναδεικνύει για άλλη μια φορά ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας. Σχεδόν 15 μήνες μετά την άντληση 380 εκατ. ευρώ για την ανανέωση/εκχώρηση νέων συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και 12 μήνες μετά την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα παραμένουν σε καθεστώς «ημιπαρανομίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), σχεδόν το 50% των κεραιών κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί χωρίς άδεια.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, περίπου 5.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε σύνολο 10.000 παραμένουν χωρίς άδεια. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε το 2006 (ν. 3431/2006), το σύνολο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα απαιτήθηκε ν’ αδειοδοτηθεί εκ νέου, προκειμένου να συμπεριληφθούν σ’ αυτές, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Μάλιστα, η αρμοδιότητα αυτή εκχωρήθηκε στις περιφέρειες της χώρας. Οι τελευταίες, ωστόσο, χωρίς τεχνογνωσία και πόρους, στοίβαζαν τις αιτήσεις των αδειών στα συρτάρια τους.
Πέρυσι τον Μάρτιο το θεσμικό πλαίσιο μεταβλήθηκε προς το καλύτερο (ν. 4070/2012) για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Βάσει των νέων κανόνων, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας θεωρείται νόμιμα λειτουργούσα, περίπου τέσσερις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει αρνητική εισήγηση κάποιας δημόσιας αρχής. Ωστόσο, για τις υφιστάμενες κεραίες, οι αιτήσεις των οποίων η έγκριση εκκρεμούσε από το 2006, ο νομοθέτης έδωσε περιθώριο 24 μηνών -χρόνος επαρκέστατος για ανεπτυγμένα κράτη- προκειμένου να ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους. Ωστόσο, ένα έτος μετά, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει μόνον οριακά. Από τις περίπου 5.000 αιτήσεις αδειοδότησης, μέχρι σήμερα ικανοποιήθηκαν περίπου 400. «Το πρώτο 12μηνο πέρασε με ένα πολύ μικρό αριθμό εγκρίσεων αδειών, δεδομένου ότι επί εννέα μήνες απουσίαζε ο σχετικός κανονισμός. Ετσι παρήλθαν εννέα μήνες απραξίας» παραδέχθηκε χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ κ. Στεφανόπουλος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις αδειοδοτήσεις υφιστάμενων κεραιών, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 2.600. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία οι αρχές αδειοδοτούν ετησίως 400-800 κεραίες ετησίως. Σαν συνέπεια είναι απίθανο ν’ αδειοδοτηθούν οι κεραίες αυτές μέσα στους επόμενους 12 εναπομείναντες μήνες. «Είναι σίγουρο ότι το περιθώριο που παρέχει ο νόμος πρέπει να μετατεθεί», λέει ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ. Επισημαίνει μάλιστα ότι η αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίζεται και από την πολιτική ηγεσία, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασίσει σχετικά. «Θεωρητικά, υπάρχει ο κίνδυνος το 30% των δικτύων κινητής τηλεφωνίας να παραμείνει χωρίς άδεια, έστω και προσωρινή όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», παραδέχεται ο κ. Στεφανόπουλος. Το καθεστώς ημιπαρανομίας των κεραιών κοστίζει στις εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, περίπου 35 εκατ. ευρώ, σε πρόστιμα, κόστη επανεγκατάστασης κεραιών και νομικές διενέξεις. Το χειρότερο είναι ότι χάνονται και επενδύσεις, αφού όπως ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος το 2012, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν προγραμματίσει επενδύσεις (capex) ύψους 380 εκατ. ευρώ και τελικά πραγματοποίησαν 290 εκατομμύρια. Σημαντικό δε μέρος της «διολίσθησης» αυτής, προήλθε από τις καθυστερήσεις στο αδειοδοτικό καθεστώς.
Στο τέλος του 2013 προγραμματίζεται η δημοπρασία συχνοτήτων που θ’ απελευθερώσει η ψηφιακή τηλεόραση. Από τη διαδικασία αυτή, εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άλλα 200 - 250 εκατ. από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.





Πηγή : kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου