Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Μεταλλαγμένο γονίδιο ευθύνεται για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Μεταλλαγμένο γονίδιο ευθύνεται για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη φέρουν μια κληρονομούμενη μεταλλαγή ενός γονιδίου το οποίο ευθύνεται για την πιο επικίνδυνη και επιθετική μορφή της νόσου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εντόπισαν το γονίδιο BRCA2, το οποίο σχετίζεται με τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του προστατικού αδένα.
Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικούς όγκους και να έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Περίπου ένας στους 100 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη φέρνουν την συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή. Αυτοί οι ασθενείς θα επωφεληθούν από την άμεση χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία ακόμα και εάν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην "Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας" (JCO) , ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα ή πολύ αργά και αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί νωρίς. Μερικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα και πολλές φορές δεν χρειάζεται άμεση θεραπεία. Όσοι όμως φέρουν αυτή την γονιδιακή μεταλλαγή θα πρέπει να κάνουν αμέσως θεραπεία, διότι ο καρκίνος τους έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο, οι ασθενείς με την μεταλλαγή του γονιδίου BRCA2 διαγιγνώσκονται συχνότερα με επιθετικό καρκίνο του προστάτη που μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα και να είναι θανάσιμος συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση του ιστορικού 61 ανδρών με τη μεταλλαγή στο BRCA2, 18 συνομηλίκους τους με μεταλλαγή σε ένα άλλο ογκογονίδιο (το BRCA1) και σε 1.940 ασθενείς δίχως καμία από τις μεταλλαγές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς με τη μεταλλαγή στο BRCA2 επέζησαν επί 6,5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση, έναντι 12,9 ετών για τους υπόλοιπους ασθενείς.





Πηγή : news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου