Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Έσφαξαν και έφαγαν την καμήλα του Ολάντ



Σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο τείνει να εξελιχθεί μια πρωτοβουλία της προσωρινής κυβέρνησης του Μάλι προς το πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι Ντιοκουντά Τραορέ μόλις προ μηνός είχε χαρίσει στο Γάλλο Πρόεδρο μια... καμήλα ως δώρο φιλίας για τη συνδρομή του κυρίου Ολάντ, της γαλλικής κυβέρνησης και κυρίως του γαλλικού στρατού στην εκδίωξη των ισλαμιστών ανταρτών της Αλ Κάιντα από τη χώρα και δη από το Τιμπουκτού, που ουσιαστικά ελεγχόταν από τους ισλαμιστές εδώ και χρόνια.

Με αφορμή το αιματηρό περιστατικό με την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Ιν Αμένας και την ομηρία ξένων – και Γάλλων – υπηκόοων, η παρέμβαση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο πλευρό του στρατού του Μάλι οδήγησε τελικά σε μια “τελική” (;) νίκη επί της Αλ Κάιντα, τα μέλη της οποίας φέρονται να εγκατέλειψαν τη χώρα.

Αμέσως μετά ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ επισκέφτηκε το Μάλι και ο ομόλογός του Ντιοκουντά Τραορέ του χάρισε μια δρομάδα καμήλα, από το είδος εκείνο που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι στα πολεμικά τους καραβάνια.

Ο Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ιδιαίτερα το δώρο και λογάριαζε να μεταφέρει, τις επόμενες ημέρες, την καμήλα με ειδική πτήση στη Γαλλία προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει – συμβολικά – ως μέσο μεταφοράς επίσημου ταχυδρομείου (!) ή να τη φιλοξενήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση του Μάλι εμπιστεύτηκε τη φύλαξη του ζώου σε μια οικογένεια κτηνοτρόφων.

Οι τελευταίοι φαίνεται πως λογάριαζαν πως ουδέποτε κανείς δεν θα αναζητούσε το ζώο. Και αποφάσισε να σφάξει την καμήλα και να μαγειρέψει το κρέας της, αφού σε κάθε περίπτωση αποτελεί εκλεκτό μεζέ για τους ντόπιους.

Προς έκπληξή τους λίγες μέρες μετά οι υπεύθυνοι αναζήτησαν την “καμήλα του Ολάντ”. Ήταν όμως αργά...




Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου