Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αφαιρέθηκαν 60.000 εφαρμογές από το Google Play Store

Αφαιρέθηκαν 60.000 εφαρμογές από το Google Play Store


Πολλά σχόλια έχουν ακουστεί γύρω από το γεγονός ότι το Google Play Store δεν διαθέτει σύστημα ποιοτικού ελέγχου, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εφαρμογών που περιέχονται σε αυτό να αποτελεί εφαρμογές που δεν πληρούν κάποια στοιχειώδη ποιοτικά κριτήρια ή που είναι ακόμη και κακόβουλες. Φαίνεται όμως ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Google αφαίρεσε περίπου 60.000 εφαρμογές που δεν ικανοποιούσαν τους όρους χρήσης του market ή που δεν παρουσίαζαν αυτό που ισχυρίζονταν.

Η είδηση, επί της ουσίας, εξηγεί και την αφαίρεση των ad-block εφαρμογών που είχε αναφερθεί τον περασμένο μήνα. Εκτός από τις συγκεκριμένες εφαρμογές, στο «στόχαστρο» της Google μπήκαν και πολλά apps που μεταφορτώνουν ήχους κλήσεις ή MP3, τα οποία παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (ενώ κάποια δεν επιτελούσαν ούτε καν την λειτουργία που υπόσχονταν). Ο συνολικός αριθμός πλησιάζει τις 60.000, αν και σύμφωνα με την εταιρεία που παρατήρησε τη συγκεκριμένη μείωση, δεν αποσύρθηκαν όλες οι εφαρμογές από την ίδια τη Google.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός της αναζήτησης αφαιρεί εφαρμογές από το Play Store λόγω νομικών ζητημάτων και όρων χρήσης, ωστόσο αυτή είναι η μεγαλύτερη «εκκαθάριση» που έχει εφαρμόσει στο marketplace της. Η κίνηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή με ποικίλα σχόλια καθώς για το ζήτημα του ελέγχου και της εποπτείας του Play Store υπάρχουν δύο τάσεις: Η μεν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι (και ενδεχομένως να εφαρμοστεί κάποιο σύστημα προ-ελέγχου πριν την κυκλοφορία μίας εφαρμογής, όπως σε ανταγωνιστικά stores), η δε αναφέρει ότι η αγορά πρέπει να είναι τελείως ελεύθερη και την ευθύνη να φέρει ο χρήστης.

Είναι σαφές, πάντως, ότι καθώς το Play Store μετατρέπεται σε ένα εν γένει μέσο παροχής περιεχομένου, η Google καθίσταται όλο και πιο «ευαίσθητη» σε ζητήματα που αφορούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων εταιρειών (πχ. στο Google Play Music) αλλά και προγραμματιστών, θέλοντας να δείξει «καλή πίστη» προς τους συνεργάτες της.




Πηγή : pelop.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου