Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου για καλή μνήμη




Έναν φυσικό τρόπο για την ενίσχυση της μνήμης ανακάλυψαν επιστήμονες στη Βρετανία, η μελέτη των οποίων έδειξε για πρώτη φορά ότι το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου ενισχύει τη μνήμη και βοηθά όσους ξεχνούν ακόμη και απλά, καθημερινά πράγματα και συνήθειες.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Northumbria μελέτησαν τις επιδράσεις του συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου σε ομάδα εθελοντών και διαπίστωσαν ότι η έκθεση σ’ αυτό ενίσχυσε τη μνήμη τους σε ποσοστό από 60% έως 75%! Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει όσους ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους και να είναι γενικότερα πιο συγκεντρωμένοι.
Στη μελέτη συμμετείχαν 66 άτομα, τα οποία οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία από αυτές βρισκόταν καθημερινά σε κάποιον χώρο, στον οποίο πέντε λεπτά νωρίτερα οι επιστήμονες είχαν αφήσει να διαχέεται στην ατμόσφαιρα αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, με τη βοήθεια ειδικού σκεύους. Στη συνέχεια, οι εθελοντές έκαναν διάφορα τεστ, προκειμένου οι επιστήμονες να ελέγξουν τα επίπεδα της μνήμης τους.
«Στη μελέτη μας εστιάσαμε στο είδος της μνήμης που αφορά την ικανότητα που έχει να θυμάται πράγματα που έχει να κάνει στο μέλλον και να θυμάται να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές», αναφέρει στην επιστημονική ανακοίνωση ο δρ Mark Moss, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στη Βρετανική Εταιρεία Ψυχολογίας.
Το δενδρολίβανο έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης εδώ και αιώνες (το αναφέρει και ο Σαίξπηρ στον Άμλετ), ενώ χρησιμοποιείται επίσης ως ήπιο παυσίπονο για τις ημικρανίες και τα πεπτικά προβλήματα.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου βοηθά όσους θέλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ενισχύει τη μνήμη μακροπρόθεσμα.




Πηγή : naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου